Mihajlovićeva: Žene mogu da menjaju Srbiju

Mihajlovićeva: Žene mogu da menjaju Srbiju

„Verujem da žene mogu da menjaju Srbiju, samo je pitanje kako. Treba da pokažemo imamo li hrabrosti, volјe i energije, kao što su ih imale jedna Sofija Jovanović i Milunka Savić ili prva žena arhitekta Jelisaveta Načić, naša prva lekarka Draga Ljočić ili Mileva Ajnštajn. Ne bih danas stajala ovde da ne verujem da žene imaju i snage i volјe i energije da idu napred“, izjavila je potpredsednica Vlade prof. dr Zorana Mihajlović. 

Ona je, otvarajući konferenciju „Uticajne žene – mogu li žene da menjaju Srbiju“, ispričala prisutnima današnji razgovor sa svojim savetnikom i savetnicom na ovu temu.

„On mi je rekao da su žene uvek menjale Srbiju i da ne vidi razlog da to ne čine i danas, ne razumejući zašto za žene nema prostora i zašto misle da nisu ravnopravne, i tom prilikom me podsetio na reči Dositeja Obradovića iz 1784. godine da nema napretka društva ukoliko se žene ne obrazuju. Ipak, zaboravio je da je bilo potrebno još 30 godina nakon toga da žene u Srbiji prestanu da spalјuju na lomači“, rekla je Mihajlovićeva.

S druge strane, Mihajlovićeva se složila sa stavom svoje savetnice da su žene i dalјe diskriminisane u svakoj oblasti života – političkoj, ekonomskoj, društvenoj.

„Rekla mi je da kada je muškarac uspešan vole ga i žene i muškarci, a kad je žena uspešna ne vole je ni žene ni muškarci. Prirodno je da muškarac bude uspešan, a uspešna žena se posmatra kao anomalija u društvu. To hoćemo da menjamo, jer žene nisu anomalije u društvu“, dodala je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da je država napravila određene korake u borbi za bolјi položaj žena, istakavši kao prioritet usvajanje zakona o rodnoj ravnopravnosti.

„U pitanju je krovni zakon koji se tiče svake oblasti života. Dobili smo saglasnost kako civilnog sektora, tako i pozitivna mišlјenja svih institucija osim Ministarstva rada. Očekujem da i ovo ministarstvo podrži nacrt zakona i da on u što skorijem periodu bude usvojen“, rekla je Mihajlovićeva. 

Ona je dodala da Srbija danas ima žene na čelu Narodne banke Srbije, parlamenta, kao i pet ministarki, ali da borba s pojavom tzv. staklenog plafona i dalјe traje.

„Nadam se da se nikada više nećemo povlačiti, već da svi zajedno menjamo Srbiju. Od nas zavisi koliko ćemo uspeti da zaštitimo lјudska prava devojčica, devojaka i žena, da budemo jedinstvene, podržavamo jedna drugu i napravimo prostor za druge žene,  devojčice i devojke koje tek dolaze“, dodala je ona.