Mihajlovićeva: Svi zajedno da edukujemo decu i mlade u očuvanju zdravlјa

„Da bismo se kao zemlјa razvijali moramo da imamo zdravo stanovništvo, pre svega zdrave žene. I zato je važno da svi zajedno - država, lekari, profesori, roditelјi - obrazujemo svoju decu, i dečake i devojčice, kako bismo na vreme sprečili nastanak bolesti i neželјene posledice“, izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović.

Ona je, otvarajući konferenciju „Zdravlјe žena Srbije – preventivna medicina“, rekla da kao predsednica Koordinacionog tela, i kao žena i majka četrnaestogodišnjeg dečaka, smatra da su poražavajući podaci o broju maloletničkih trudnoća.

„U Srbiji, prema zvaničnim podacima, svake godine u proseku imamo oko 1.500 maloletničkih trudnoća, dok nezvanični podaci govore da je taj broj daleko veći, odnosno oko 16.000. U 90 odsto slučajeva te trudnoće su neželјene, što dalјe utiče na zdravlјe devojaka. I zato svi zajedno moramo mnogo više da radimo na edukaciji mladih i sprečavanju adolescentskih trudnoća“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila na još jedan zabrinjavajući podatak, a to je da se Srbija nalazi na drugom mestu po broju obolelih i umrlih od raka grlića materice i raka dojke.

„Prevencijom i edukacijom možemo da spasemo živote velikog broja žena. Za mene kao potredsednicu Vlade važan je glas struke, a ja se sa svoje strane obavezujem da uradim sve da ove probleme rešavamo“, dodala je Mihajlovićeva.