Михајловићева: Сви заједно да едукујемо децу и младе у очувању здравља

„Да бисмо се као земља развијали морамо да имамо здраво становништво, пре свега здраве жене. И зато је важно да сви заједно - држава, лекари, професори, родитељи - образујемо своју децу, и дечаке и девојчице, како бисмо на време спречили настанак болести и нежељене последице“, изјавила је данас потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, отварајући конференцију „Здравље жена Србије – превентивна медицина“, рекла да као председница Координационог тела, и као жена и мајка четрнаестогодишњег дечака, сматра да су поражавајући подаци о броју малолетничких трудноћа.

„У Србији, према званичним подацима, сваке године у просеку имамо око 1.500 малолетничких трудноћа, док незванични подаци говоре да је тај број далеко већи, односно око 16.000. У 90 одсто случајева те трудноће су нежељене, што даље утиче на здравље девојака. И зато сви заједно морамо много више да радимо на едукацији младих и спречавању адолесцентских трудноћа“, рекла је Михајловићева.

Она је подсетила на још један забрињавајући податак, а то је да се Србија налази на другом месту по броју оболелих и умрлих од рака грлића материце и рака дојке.

„Превенцијом и едукацијом можемо да спасемо животе великог броја жена. За мене као потредседницу Владе важан је глас струке, а ја се са своје стране обавезујем да урадим све да ове проблеме решавамо“, додала је Михајловићева.