Mihajlovićeva: Nemam prava da odustanem od Zakona o rodnoj ravnopravnosti

„Vraćanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti na ponovnu izradu bio bi veliki korak unazad za Srbiju. Nemam prava da odustanem od njega zbog svih onih koji ovaj zakon podržavaju, koji su zakon pripremali i svih onih kojima će ovaj zakon pomoći“, izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović.

Ona je gostujući u Dnevniku RTS istakla da je Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti dobio najšri društveni konsenzus i da je upućen Odboru za pravni sistem Vladi Srbije koji će o njemu raspravalјati u četvrtak. Nakon toga o zakonu treba da se izjasne ministri na sednici Vlade.

„Zakon o rodnoj ravnopravnosti nije ni seksistički ni feministički, to je zakon koji će omogućiti bolјi položaj žena u Srbiji, jer su one manje zastuplјene u svim društvenim odnosima. Nacrt je dobio pozitivna mišlјenja gotovo 30 istitucija, ministarstava, nezavisnih tela, agencija i udruženja. On je spreman i Srbija je spremna za ovaj zakon“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je na pripremi zakona radila u skladu sa ovlašćenjima i nadležnošću.

„Uradila sam oni za šta sam bila ovlašćena da uradim još iz vremena kada je Aleksandar Vučić bio predsednik Vlade. Ovaj zakon nije pisalo Koordinaciono telo ni Zorana, već predstavnici svih institucija i nevladinog sektora“, izjavila je potpredsednica Vlade.