Mihajlovićeva: 18. maj će biti Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilјa

Vlada Srbije usvojila je na poslednjoj sednici u ovom sazivu predlog potpredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorane Mihajlović, da 18. maj bude proglašen Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilјa.

Predlog da Srbija dobije Dan sećanja na žene žrtve nasilјa zajednička je inicijativa mreže nevladinih organizacija “Žene protiv nasilјa” i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

„Od sledeće godine 18. maj će biti obeležavan kao Dan sećanja na žene žrtve nasilјa, ali i borbe protiv svih koji napadaju žene. Biće to dan kada ćemo odati poštu i setiti se svake žene koja je život izgubila u porodičnom i partnerskom nasilјu. Ali, isto tako, to će biti dan kada ćemo glasno reći da nasilјe nad ženama mora da prestane“, izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da je u prethodnih deset godina više od 330 žena izgubilo život. Ona je dodala da će uvek pružiti podršku ovakvoj i sličnim inicijativama koje za cilј imaju zaštitu žena i borbu za njihova prava i bolјi položaj.

 „Bez ravnopravnog položaja žena i muškaraca ne možemo govoriti ni o razvijenom društvu i vrednostima kojima težimo“, zaklјučila je Mihajlovićeva.

Aktivistkinje mreže “Žene protiv nasilјa” uručile su nedavno potpredsednici Vlade više od 8.000 potpisa podrške peticiji za proglašenje 18. maja danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilјa. Dan sećanja odabran je jer je 16, 17. i 18. maja 2015. godine čak sedam žena u Srbiji ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilјu.