Михајловићева: 18. мај ће бити Дан сећања на убијене жене жртве насиља

Влада Србије усвојила је на последњој седници у овом сазиву предлог потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зоране Михајловић, да 18. мај буде проглашен Даном сећања на убијене жене жртве насиља.

Предлог да Србија добије Дан сећања на жене жртве насиља заједничка је иницијатива мреже невладиних организација “Жене против насиља” и Координационог тела за родну равноправност.

„Од следеће године 18. мај ће бити обележаван као Дан сећања на жене жртве насиља, али и борбе против свих који нападају жене. Биће то дан када ћемо одати пошту и сетити се сваке жене која је живот изгубила у породичном и партнерском насиљу. Али, исто тако, то ће бити дан када ћемо гласно рећи да насиље над женама мора да престане“, изјавила је Михајловићева.

Она је подсетила да је у претходних десет година више од 330 жена изгубило живот. Она је додала да ће увек пружити подршку оваквој и сличним иницијативама које за циљ имају заштиту жена и борбу за њихова права и бољи положај.

 „Без равноправног положаја жена и мушкараца не можемо говорити ни о развијеном друштву и вредностима којима тежимо“, закључила је Михајловићева.

Активисткиње мреже “Жене против насиља” уручиле су недавно потпредседници Владе више од 8.000 потписа подршке петицији за проглашење 18. маја даном сећања на убијене жене жртве насиља. Дан сећања одабран је јер је 16, 17. и 18. маја 2015. године чак седам жена у Србији убијено у породичном и партнерском насиљу.