Координационо тело и „Икеа“: Равноправност је боља за све!

Родна равноправност је боља за све, порука је која је данас послата са конференције поводом Међународног дана жена, коју су организовали Координационо тело за родну равноправност и шведска компанија „Икеа“. 

“Равноправност значи напредак, синергију мушке и женске енергије, равноправност значи слободу избора, ненасилно друштво, ослобођење од предрасуда и препрека”, изјавила је Јованка Атанацковић, помоћница министарке Зоране Михајловић. 

Она је подсетила да Србија данас има 34,4% посланица, као и председницу и потпредседницу Владе, председницу Скупштине, гувернерку Народне банке, али да је положај жена у Србији и даље тежак. 

“Имамо само 30% предузетница, само 7% градоначелница, а живот жена на селу је посебно тежак”, додала је она. 

Љиљана Лончар из Координационог тела за родну равноправност рекла је да је држава урадила пуно у претходном периоду, пре свега у постављању стратешког и нормативног оквира. 

“Усвојили смо важне законе и стратегије, покренули родно одговорно буџетирање, усвојили Индекс родне равноправности. Али, родни стереотипи и предрасуде још увек су дубоко укорењени у нашем друштву. Зато смо се данас и окупили са значајним партнерима, како бисмо посебну пажњу посветили родној равноправности у области рада и запошљавања”, рекла је Љиљана Лончар. 

Она је додала да сви заједно морамо допринети постепеној промени раширених ставова да је најважнија врлина жене да буде добра домаћица, а да руководећа места у пословном свету припадају мушкарцима. 

Јан Лундин, амбасадор Шведске у Србији, рекао је да је Шведска још 70-их година прошлог века кренула у борбу за родну равноправност. 

“Изменили смо порески систем, донели важне законе и посвећено их примењивали. Данас је ситуација у Шведској много боља. Равноправност жена и мушкараца је важна за друштво, бизнис и борбу против насиља”, рекао је Лундин. 

Компанија „Икеа“ у Србији има једнак број жена и мушкараца на руководећим позицијама, као и једнак број запослених. 

“Једини начин да направимо искорак у друштву када је родна равноправност у питању је да се сви ујединимо у том процесу - компаније, државне институције и невладин сектор”, рекла је Сари Броди, менаџерка у „Икеа групи“.