Закон о спречавању насиља у породици први корак, хитно донети и стратегију

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је поводом почетка примене Закона о спречавању насиља у породици да је тиме направљен први, важан корак у сузбијању и кажњавању породичног насиља у Србији.

“Националном стратегијом за родну равноправност 2016-2020, са Акционим планом до 2018. године, Србија се обавезала да ради на спречавању и сузбијању насиља над женама и девојчицама и кроз унапређење нашег законодавства. Закон који је од јуче на снази је први важан корак у достизању циљева које смо пред себе поставили”, рекла је Михајловићева.

Како је навела, могућност да насилник одмах буде удаљен из стана у којем живи заједно са жртвом или да му се забрани прилазак жртви, као и строже мере за органе који не примењују прописе или не пријављују насиље, важни су за спречавање ове појаве, а такође ће повећати одговорност свих који поступају у случајевима породичног и родно заснованог насиља.

“Важно је да ћемо коначно имати бољу координацију између свих надлежних органа и да ће се формирати евиденција случајева насиља над женама и девојчицама”, рекла је Михајловићева, и додала да је реч о мерама за које се Координационо тело одавно залаже.

Она је нагласила да је, поред заједничког рада свих надлежних на примени закона, неопходно хитно донети и нову Стратегију за спречавање и сузбијање насиља над женама и девојчицама, чије је доношење иницирало Координационо тело за родну равноправност.

“Након формирања нове Владе, наставићемо да радимо на сузбијању и елиминисању насиља над женамама и девојчицама, у складу са визијом Србије као толерантног друштва са нултом толеранцијом према било ком облику насиља”, рекла је Михајловићева.