Обезбедили смо два милиона евра за унапређење родне равноправности

„Осми март је прилика да се сетимо свих жена које су се пре више од једног века бориле и избориле за већу економску, политичку и социјалну равноправност. Али и да се запитамо како се ми данас боримо за своја права. Женама права нико није поклонио, већ су се за њих избориле. Зато и данас морамо гласно да кажемо: „Желимо слободу да успемо! Желимо једнаку плату за наш рад! Желимо да род не одређује наше занимање! Желимо да мењамо стереотипе о женама!“, изјавила је данас потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.
Она је, укључивши се на конференцију коју су поводом обележавања Међународног дана жена организовали Координационо тело, УН Wомен и Делегација ЕУ у Србији, изјавила да је Србија доста урадила на пољу родне равноправности у последњих неколико година, али да још доста посла испред нас.

„Са партнерима попут УН Wомен и Делегацијом ЕУ у Србији померали смо границе. Јачали смо механизме за родну равноправност, први пут смо увели мере на које можемо бити поносни - било да говоримо о Индексу родне равноправности, родно одговорном буџетирању или ономе што се нас од данас чека, а то је реализација ИПА програма вредног два милиона евра. Поносна сам и што данас, по први пут у Србији, покрећемо светску кампању “He For She”. Јер, то и јесте суштина - да се заједно, жене и мушкарци, не жене против мушкараца, боримо за друштво једнаких шанси за све нас“, изјавила је потпредседница Михајловић.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да жене у Србији нису мањина, већ огроман и неискоришћени потенцијал друштва и том прилико истакла одличну сарадњу са Координационим телом.
„Ако је неко покренуо тему родне равноправности и радио на томе, то је потпредседница Владе Зорана Михајловић и то је важно рећи. Ми имамо сјајну сарадњу и сада крећемо у реализацију ИПА приграма вредног два милиона евра. У питању су бесповратна средства намењена јачању капацитета и институција за родну равноправност, али и за директне грантове за економско оснаживање жена, посебно оних на селу“, рекла је Јоксимовићева.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да је главни циљ потпуна имплементација принципа родне равноправности и кроз процес придруживања, а ЕУ ће пружити снажну подршку Србији да оствари ове циљеве.
„Подршка ЕУ Србији на путу ка придруживању ЕУ чврста је и јасна. Због тога започињемо са спровођењем трогодишњег пројекта “Кључни кораци ка родној равноправности“. Циљ ове интервенције је јачање административних капацитета за родну равноправност и постизање значајног напретка у имплементацији европских и националних обавеза у оквиру родне равноправности. Радићемо са тимом потпредседнице Михајловић, Министарством за европске интеграције и УН Wомен“, рекао је Фабрици.

Сабин Фрејзер, заменица регионалне директорке УН Wомен из Истанбула рекла је да је оснаживање жена једна од кључних тема Агенде за одрживи развој 2030.
„Различита истраживања показују да једнака права која жене и мушкараци у Србији имају не значе и једнак положај. Иако су родна равноправност и права жена саставни део стратешких и других докумената у Србији, она нису увек имплементирана, чиме се одржава неравноправан положај мушкараца и жена. Стога сам јако срећна што данас са ЕУ и партнерима – Координационим телом за родну равноправност и Министарством за европске интеграције - покрећемо трогодишњи пројекат "Кључни кораци ка родној равноправности", рекла је Сабин Фрејзер.