Михајловићева: Жене у науци доприносе развоју друштва, заслужују једнаке услове

Slika 1

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас Протокол о сарадњи са Удружењем научница Србије СРНА и том приликом изјавила да је ово још један корак ка стварању једнаких услова за жене и мушкарце у Србији и бољи положај девојака и жена у науци.

„Наш циљ је да повећамо број жена на местима на којима се доносе одлуке, да се заједно боримо против родних стереотипа о томе каква је улога жена у науци, да смањимо платни јаз између мушкараца и жена који постоји у научним институцијама. Исто тако, да нам се више никада не деси да при избору нових чланова САНУ немамо ниједну жену, јер жене треба да добију место које заслужују. Не траже ништа више, само једнаке услове да напредују, усавршавају се и допринесу даљем развоју и добробити нашег друштва“, изјавила је Михајловићева.

Проф. др Сања Подунавац-Кузмановић, председница Удружења СРНА, рекла је да овај протокол представља част, али и изазов за удружење.

„Ово је прилика да заједно радимо на остварењу циља, а то је стварање позитивне атмосфере у којој ћемо оснажити и охрабрити девојке и жене да се баве науком, али и да их буде више на руководећим и лидерским позицијама. Женама јесте место за столом где се доносе одлуке и решавају питања од интереса за цело друштво“, поручила је Подунавац-Кузмановић.

Протокол о сарадњи подразумева, између осталог, и активности усмерене на унапређење положаја жена и девојака у науци и просвети, повећавање видљивости научница и просветних радница у друштвеној заједници, унапређење родне равноправности у свим аспектима научног и просветног рада, као и промоцију активности успешних научница и просветних радница у Србији.