Михајловићева: Закон о истополним партнерствима захтева широку јавну расправу и консензус

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да за доношење закона о истополним партнерствима треба да постоји дужа јавна расправа, да морамо да имамо друштвени консензус око тога, али да то такође показује отвореност једног друштва.

“Кад посматрам закон о родној равноправности који смо спремали, договарали годинама, од 2016. и 2017. године имали смо већ предлог новог закона, из неких мени необичних разлога тај закон још увек није усвојен и сад сам сигурна да ће то изгледати потпуно другачије у овој влади. Кад видим да нешто што је потпуно природно и нормално, а то је да мушкарци и жене имају једнаке услове за живот, развој, за све што желе у животу да ураде, тако је логично, а имали смо толико опструкција, онда знам да није једноставно ни кад причамо о закону о истополним заједницама. Оно што ја као неко ко се овим послом бави већ дуги низ година мислим, а то је управо оно што министарка Чомић ради, јесте да мора да постоји јавна расправа, која можда треба да траје и дуже него уобичајене јавне расправе, да морамо да имамо друштвени консензус око тога, али да то такође показује отвореност једног друштва”, изјавила је она.

Михајловићева је на питање новинара пред почетак друштвеног дијалога о учешћу жена у политичком и јавном животу рекла да се и она и министарка Чомић боре против свих стереотипа и сваког облика дискриминације.

“Хајде да се боримо у родној равноправности, али хајде да се боримо и у овом закону. Медији су ту јако важни и свих ових година све што смо радили, ми смо позивали медије као стуб без којег не можемо да направимо искораке ни у родној равноправности ни ако говоримо о истополним заједницама, да осуде оно што није добро и да помогну и подрже оно што је добро. На крају, да покушамо да се сви понашамо прво пристојно, да покушамо да се не понашамо као јуче, да слушамо како се навија за једног од фудбалера супротног тима, Ибрахимовића, који је на крају крајева овој земљи и те како много дао. Око тог доброг и лепог, подржите нас, за оно што није добро, помозите да то заједнички осудимо”, рекла је она.