Михајловићева: Србија пример родно одговорног буџетирања

Михајловићева: Србија пример родно одговорног буџетирања

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је на конференцији „Родно одговорно буџетирање – Република Србија као пример добре праксе“, да су остварени резултати показатељ посвећености Владе Србије унапређењу положаја жена и стварања једнаких услова за жене и мушкарце. 

„Од 2015. године, када смо увели родно одговорно буџетирање, можемо да пратимо улагања на националном, покрајинском и локалном нивоу за унапређење родне равноправности. Једна ствар је када се инвестира у пројекте који доносе добробит само једном делу популације, али је суштина да се потрудимо да се буџетска средства улажу у пројекте који ће омогућити једнаке услове за жене, мушкарце, девојчице и дечаке, јер је то и основа родне равноправности“, изјавила је Михајловићева.

„Србија је у групи од само 19 одсто земаља које успешно спроводе родно одговорно буџетирање, једна смо од ретких земаља у Европи која је дефинисала оквире. Поред закона, стратегија и акционих планова који су основа за све што радимо када је у питању и борба против насиља над женама и девојчицама и брига о репродуктивном здрављу, неопходно је да водимо рачуна и о томе како се и где инвестирају буџетска средства“, рекла је потпредседница Владе.

Она је навела да је велики број локалних самоуправа, државних установа, министарстава увео компоненту родно одговорног буџетирања и да је увођење родне перспективе у буџет унапредити положај жена и девојчица.

Милана Рикановић, шефица канцеларије UN Women у Србији, изјавила је да је за родну равноправност важан систематски приступ и да родно одговорно буџетирање омогућава и транспарентност у трошењу јавних средстава.

„Родно одговорно буџетирање омогућава нам да сазнамо колико буџетска средства доприносе смањењу неједнакости, даје нам алате за унапређење. Србија је једна од земаља која је проглашена за пример добре праксе и сматра се да је успостављен систем праћења и улагања. Координационо тело за родну равноправност је и наш партнер и покретач многих одлука и заједно радимо на смањењу неједнакости и оснаживању жена“, рекла је она.

Смиљка Јовановић, покрајинска секретарка за финансије, рекла је да Покрајинска влада амбициозно приступила родно одговорном буџетирању 2017. године са 15 програма, а да их је сада скоро три пута више, јер је то питање дугорочних циљева и задатак свих представника власти, без обзира на то да ли је локални или покрајински ниво.