Михајловићева: Превенција кључна за репродуктивно и сексуално здравље жена

“Последњих дана сведоци смо напада на једно од најважнијих права а то је право на одлучивање о свом животу, здрављу и праву на телесни интегритет. Данас када се обележава Дан свесности о секуалном и репродуктивном здрављу треба подсетити да је неотуђиво право жена да самостално одлучују о свом репродуктивном здрављу, да планирање породице мора да буде у складу са потребама и жена и мушкараца, да контрацепција мора бити доступна свима и да се мора дизати свест о важности превенције”, изјавила је данас потпредедница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић поводом обележавања Дана свесности о секусалном и репродуктивном здрављу.

Према доступним подацима у Србији је 2019. године од рака грлића материце оболело 1044 жене а 438 жена је умрло од ове болести. Србија је пета земља у Европи по стопи оболевања од рака грлића материце.

„Посебно је важно пружити додатну подршку женама из вишеструко маргинализованих група, јер ако знамо да свега 56% Ромкиња самостално одлучује о свом репродуктивном здрављу као и да женама са инвалидитетом често нису доступне здравствене услуге у обласи заштите репродуктивног здравља онда је јасно да о овом питању морамо да размишљамо свакодневно и да ефикасно радимо на побољшању ситуације“ додаје она.

„Напредак у овој области свакако постоји а он је резултат заједничког деловања свих актера. Зато надаље морамо бити још одлучнији када је у питању побољшање сексуалног и репродуктивног здравља жена у Србији. Свако довођење у питање већ добијених женских права попут оног да самостално одлучује о свом телу је враћање уназад у овој заједничкој борби за родну равноправност“ закључује потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност.