Михајловићева: Осуђенима за насиље над женама забранити рад у државној управи

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да ће поднети предлог за измене закона, како би се онима који су осуђени за насиље над женама забранио рад у државним установама и институцијама.

Она је поновила да је потребно да се уведе и национални регистар насилника и педофила, како би се заштитиле све жртве насиља.

„Дуг је пут да дођемо у ситуацију да насиља над женама и девојчицама нема, али можемо још много тога сви заједно да учинимо да се насиље препозна и адекватно санкционише и то, пре свега, кроз измену закона.

Наша иницијатива јесте измена закона о државним службеницима и измена кривичног закона како би насилницима било онемогућено да буду запослени у државним службама, установама и институцијама.

Не може неко ко је осуђен за насиље да представља државу, био он директор или било који други службеник. Такође, потребан нам је и регистар насилника и педофила, јер мора да постоји размена информација међу надлежним институцијама, а и да јавност има те податке, јер грађани треба да знају да ли им у суседству живи педофил“, изјавила је Михајловићева у Петровцу на Млави, одговорајући на питање новинара.