Михајловићева и Мосоти: Репродуктивно здравље жена и право на телесни интегритет од највеће важности

Михајловићева и Мосоти: Репродуктивно здравље жена и право на телесни интегритет од највеће важности

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас са Џоном Кенедијем Мосотијем, директором канцеларије Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА) у Србији, Споразум о сарадњи између КТРР и УНФПА и том приликом истакла да је заједнички циљ обе институције нулта толеранција на насиље над женама и девојчицама и њихово право на телесни интегритет.

„Поносна сам на нашу досадашњу сарадњу, постигли смо добре резултате, али још много посла је пред нама. Статистике о репордуктивном здрављу жена у Србији нису похвалне. У 2019. години 1.044 жене оболеле су од рака грлића материце, а њих 438 умрло је од ове болести. Морамо много више да радимо на овом пољу, са посебним фокусом на осетљиве групе, као што су Ромкиње и жене са инвалидитетом. Важно је да пробудимо комплетну јавност и пошаљемо јасну поруку колико су сексуално и репродуктивно здравље важни и да се право жена и девојчица на телесни интегритет не доводи у питање“, истакла је Михајловићева.

„Данашње потписивање Споразума о сарадњи омогућиће нам да удружимо снаге да унапредимо примену одличног правног оквира који већ постоји у Србији и допринесемо промени друштвених норми како би сви људи, а посебно млади и жене из најугроженијих популационих група, имали могућност да напредују. Наш заједнички рад биће усмерен на залагање за унапређење сексуалног и репродуктивног здравља, учешће младих у свим областима друштвеног развоја, као и унапређење одговора на популационе трендове који су у потпуности родно осетљиви. Прва активност коју ћемо заједно радити фокусираће се на безбедност и интегритет у онлајн простору, скрећући пажњу на родно засновано насиље на интернету и честу злоупотребу онлајн фотографија, и захтевајући заштиту права на интегритет  људског тела, нарочито  жена и девојчица. Планирамо да заједнички радимо на овом питању у Србији и окружењу, надајући се да ћемо успети да све добре праксе и иницијативе проширимо и ван нашег региона“, рекао је Мосоти.