Драшковићева: Српске и мађарске предузетнице заједно на тржиште

„Родна равноправност и женско предузетништво кључни су предуслови стабилног економског развоја и данашњи скуп српских и мађарских предузетница допринеће даљем унапређењу политичких и економских односа две земље“, изјавила је данас проф. Бранка Драшковић, посебна саветница за родну равноправност потпредседнице Владе проф. др Зоране Михајловић.

Она је, обраћајући се на конференцији српских и мађарских предузетница „Женско предузетништво као неискоришћени потенцијал централне и источне Европе“, истакла да је Мађарска наш стратешки партнер који се по оствареном обиму спољнотрговинске размене налази у групи 15 најважнијих партнера Србије.

„Остварујемо добру сарадњу, заједно покрећемо инфраструктурне пројекте и нема разлога да се и српске и мађарске предузетнице не удруже и заједничким напорима наступе и ка већим тржиштима“, рекла је Драшковићева.

Бранка Драшковић је подсетила и да су жене најбројнија рањива група на тржишту рада, чинећи 43 одсто запослених у односу на 56,3 одсто запослених мушкараца, као и да на руководећим положајима и боље плаћеним пословима и даље има дупло више мушкараца.

„Жене у Србији у бизнис улазе касније и најчешће из нужде и углавном опстају у сектору услуга, који је ниско капиталан. Иако је проценат жена у предузетништву сличан европском просеку и износи 30 одсто, суочавамо се са високом стопом гашења женских предузећа, чак 47 одсто“, истакла је Драшковићева.

Она је додала и да је Влада, након успешне године предузетништва у којој је за подршку предузетништву издвојено 16 милијарди динара у 2016. години, донела одлуку о покретању Деценије предузетништва и да ће то бити шанса и за жене у бизнису.

„Наш циљ је да се у наредних неколико година број жена предузетница повећа на 40 одсто, колико их данас има у Мађарској“, рекла је Драшковићева.

Конференцију „Женско предузетништво као неискоришћени потенцијал централне и источне Европе“ организовали су Привредна комора Србије, Министарство иностраних послова и трговине Мађарске, Амбасада Мађарске у Србији и Удружење пословних жена Србије.