Mihajlovićeva: Zaposlimo 1000 žena na selu

Mihajlovićeva: Zaposlimo 1000 žena na selu

„Vrednujući rad žena na selu, kao potpredsednica Vlade svim zvaničnicima sa kojima se sastajem poklanjam upravo tradicionalne srpske proizvode koje izrađuju žene na selu. Ovom inicijativom želimo da doprinesemo smanjenju siromaštva, ekonomskom osnaživanju i afirmaciji uloge žena u lokalnoj zajednici i ruralnoj ekonomiji“, izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović.

Ona je predstavlјajući inicijativu „Uposlimo 1000 žena u ruralnim područjima“ koju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost realizuje u saradnji sa Etno mrežom i NALED-om, podsetila na nepovolјan položaj žena na selu.

„Više od 50% radno sposobnih žena na selu je formalno nezaposleno, 3 od 4 žene radi bez plate, 60% nema pravo na penziju, a samo 12% su vlasnice imovine. Time one predstavlјaju zanemareni potencijal za društveni i privredni razvoj“, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade pozvala je ovom prilikom sve društveno odgovorne kompanije, javna preduzeća i institucije da se odazovu ovoj inicijativi i pomognu stvaranju bolјih uslova za žene na selu.

„Obaveza i odgovornost svih nas je da stvorimo uslove da žene na selu rade i da taj rad bude vrednovan. One ne traže milostinju i donacije, one su vredne i radne i na taj način čuvaju srpsku tradiciju i mogu da pospeše privredni rast zemlјe“, zaklјučila je Mihajlovićeva.

Na svečanosti u Skupštini grada Beograda predstavlјena je internet strana  www.1000zena.rs, koja sadrži informacije o najlepšim rukotvorinama iz svih krajeva Srbije i predmetima izrađenih od prirodnih materijala starim tehnikama kao što su vez i zlatovez, necanje, pustovanje, tkanje, heklanje. Na sajtu je počeo da otkucava i „Sat zapošlјavanja“, brojač koji će pratiti koliko je žena uposleno.

„Želјa nam je da u narednih godinu dana obezbedimo posao za 1.000 žena u trajanju od  najmanje tri meseca. Da bi jedna žena bila uposlena na ovaj način i ostvarila dodatne prihode za svoje domaćinstvo, potrebno je da proizvede i proda 14 rukotvorina srednje složenosti (oko 40 sati rada) tako da pozivamo društveno odgovorne organizacije da se priklјuče i podrže naših 1000 žena“, istakla je predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Inicijativu su podržali ambasador Norveške, Nј.E. Arne Sanes Bjornstad, generalni direktor kompanije CRH Frederik Obe i drugi predstavnici poslovne zajednice, institucija i diplomatskog kora. 

„Žene su generalno, a žene u ruralnim područjima posebno, često ekonomski marginalizovane i sputavane društvenim očekivanjima i porodičnim obrascima ponašanja. Međutim, iz istih razloga postoji i tendencija da ove žene nauče tradicionalne veštine. Te veštine predstavlјaju veliki potencijal za ekonomski razvoj. Projekat „1000 žena“ predstavlјa savršeni plan za dalјi razvoj ovih tradicionalnih veština koji će u isto vreme obezbediti ženama u ruralnim područjima i njihovim porodicama, kao i lokalnim zajednicama, dodatne prihode“, izjavio je ambasador Norveške.