Mihajlovićeva: Za manje od šest meseci zaposlili smo više od 300 žena na selu

Михајловићева: За мање од шест месеци запослили смо више од 300 жена на селу

„U okviru inicijative „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“ koju je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost pokrenulo zajedno sa Naled-om i Etnomrežom, do sada je zaposleno 308 žena, a samo u decembru je zaposleno 95 njih“, izjavila je danas potpredsednica Vlade prof. dr Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva, koja predsedava Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, podsetila je da je inicijativa pokrenuta sa ciljem da se žene na selu uposle i da se doprinese smanjenju siromaštva, ekonomskom osnaživanju i afirmaciji uloge žena u lokalnoj zajednici i ruralnoj ekonomiji.

„Naš zadatak je da stvorimo uslove da žene na selu rade i da taj rad bude vrednovan. Žene na selu su vredne, žele da rade i zarade. Davanjem podrške ovoj inicijativi, pomažemo ne samo očuvanju srpske tradicije, već i njihovom ekonomskom osnaživanju, što dalјe utiče na bolјi privredni rast zemlјe“, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je istakla zadovolјstvo što je veliki broj društveno odgovornih kompanija i pojedinaca prepoznao značaj akcije „Uposlimo 1.000 žena“ zahvalјujući kojima je samo u decembru 95 žena dobilo posao.

„Za manje od šest meseci 308 žena je zaposleno. Pozivam sve institucije, javna preduzeća i društveno odgovorne kompanije da podrže inicijativu „Uposlimo 1.000 žena“ i za potrebe poslovnih poklona koriste proizvode koje izrađuju žene iz Etno-mreže, čime će pomoći stvaranju boljih uslova za žene na selu“, zaklјučila je ona.

Iz Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost podsećaju da je potpredsednica Vlade prof. dr Zorana Mihajlović, u cilјu očuvanja i promocije srpskog nasleđa, ali i podsticanja zapošlјavanja žena na selu, uredila jedan od svečanih salona u Vladi Srbije tradicionalnim srpskim motivima koje su izradile žene sa sela u okviru inicijative „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“, kao i da zvaničnicima sa kojima se sastaje poklanja ručne radove koje izrađuju žene sa sela.