Mihajlovićeva: Edukacijom, prevencijom i bankom jajnih ćelija da čuvamo naše žene

Prevencija i borba protiv raka jajnika veoma su važne jer je u proteklih 20 godina u Srbiji deset hilјada žena umrlo od ove bolesti, izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović.

Ona je na konfereciji povodom Svetskog dana borbe protiv ove bolesti koju je organizovalo udruženje „Progovori“ rekla da moderna medicina više nije samo pitanje preživlјavanja, već davanje mogućnosti kvalitetnom životu.

 „Jako je važno da govorimo o stalnoj edukaciji i prevenciji raka jajnika, jer na taj način najbolјe možemo da sačuvamo svoje prijatelјice, sestre i majke. Ali, država mora da brine i o mladim ženama koje su u ranoj fazi ove bolesti, da im kroz formiranje banke jajnih ćelija omogući da mogu da se ostvare kao majke. S druge strane, za slučajeve žena kod kojih je bolest u poodmakloj fazi važno je da im omogućimo da kroz hospise i zavode budu palijativno zbrinute“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je poručila da je jedan od prioriteta Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije zdravlјe žena, ali da u borbi sa ovom bolešću moramo svi zajedno, koordinirano, da radimo.

„Rak jajnika nije problem samo zdravstva, jednog resora ili jednog dela društva, već svi zajedno - država, civilni sektor i mediji - moramo da damo svoj doprinos da 450 naših sugrađanki godišnje ne izgubi život u borbi sa ovom bolešću“, izjavila je ona.

Mihajlovićeva je ženama poručila da brinu o sebi i svom zdravlјu i odlaze na redovne zdravstvene preglede, jer jedino na taj način mogu da sačuvaju svoj život.