Mihajlovićeva devojčicama: Borite se za svoje cilјeve

„Moja poruka svim devojčicama je da, kako god to delovalo, stakleni plafon ne postoji i da će verujući u sebe i boreći se za svoje cilјeve ostvariti uspehe kojima teže“, izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović.

Ona je povodom obeležavanja Dana devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama rekla da nema razloga da oblast koja je danas najprofitabilnija i koja sigurno obećava uspeh u karijeri i visoku zaradu ne bude dostupna pripadnicama ženskog pola.

„Ženama su zanimanja i interesovanja često stereotipno dodelјena. Navikli smo da u prirodnim i tehničkim naukama uglavnom dominiraju muškarci, dok su društveno-jezičke nauke „rezervisane“ za žene. Ipak, sve je više žena koje na pozicijama u IT sektoru uspevaju i zauzimaju klјučne, rukovodeće pozicije u kompanijama, što nedvosmisleno dokazuje da tehnički svet nije rezervisan samo za muškarce“, dodala je ona.

Mihajlovićeva je poručila devojčicama da se bore protiv predrasuda i hrabro biraju svoj profesionalni put, iako svakodnevica pred njih stavlјa razne izazove.

„Pozivam i sve društveno odgovorne kompanije da podrže razvoj ženskog preduzetništva, a posebno ohrabre učešće devojaka i devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama, koje su do sada većinom bile rezervisane za muškarce“, zaklјučila je Mihajlovićeva.