Mihajlovićeva: Deset miliona dinara za pomoć sigurnim kućama

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, potpisala je danas ugovore o realizaciji projekata u oblasti socijalnog stanovanja - pomoći sigurnim kućama, sa predstavnicima nevladinog sektora koji se bave ovom oblašću.

U budžetu ministarstva za 2017. opredelјeno je 10 miliona dinara za podršku projektima socijalnog stanovanja.

„Ove godine odlučili smo da novac dobiju organizacije koje se bave samo sigurnim kućama jer želimo da borbu protiv nasilјa nad ženama podignemo na još viši nivo. Cilј ovog konkursa bio je da doprinesemo pobolјšanju uslova stanovanja u sigurnim kućama za žene žrtve porodičnog i partnerskog nasilјa, ali i da jasno kažemo da je dosta nasilјa nad ženama“, izjavila je Mihajlovićeva, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Ona je dodala da će kroz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture biti rekonstruisano 10 sigurnih kuća.

„Podrška i pomoć koje žene žrtve nasilјa dobijaju u sigurnim kućama je od nemerlјivog značaja i zato je važno da podržimo njihov rad i obezbedimo odgovarajuće uslove za boravak u njima“, rekla je Mihajlovićeva, i istakla da je ovaj konkurs odličan primer saradnje državne uprave, lokalne samouprave i civilnog sektora.

Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta protiv nasilјa u porodici, zahvalila je na podršci Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

„Do sada nismo imali ovakvu podršku i važno je da prepoznamo dobru volјu koja iz ove inicijative proističe. Kroz ovaj projekat obezbedićemo da se žene koje su žrtve nasilјa i njihova deca osećaju bolјe, da sve ono što im se pruža bude na višem nivou i da one znaju da neko misli na njih“, izjavila je Stanojevićeva.

Dr Nada Padejski Šekerović, rukovodilac Sigurne kuće u Novom Sadu, istakla je da će se ovim projektom povećati i izgraditi pristupačnost sigurnim kućama svim ženama sa invaliditetom.

„Na taj način šalјemo poruku da su vrata socijalne zaštite otvorena svim ženama, bez obzira na invaliditet ili druge oblike poteškoća sa kojima se suočavaju“, dodala je Padejski Šekerović.