Mihajlovićeva: Bez empatije ne možemo da se izborimo sa nasilјem prema ženama

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović gostujući u Dnevniku RTS i govoreći o nedavnom ubistvu majke troje dece ispred Centra za socijalni rad u Beogradu rekla je da bez empatije, bez brige jednih od drugima, ne možemo da se izborimo sa nasilјem nad ženama.

„Ne želim da govorim o odgovornosti institucija, novom zakonu koji treba da spreči nasilјe nad ženama, o tome šta će raditi nadležno ministarstvo, jer sve to spada u domen istrage. Ono na šta želim da apelujem i o čemu se malo govori jeste empatija. Čini mi se kao da smo na to zaboravili, da uopšte ne brinemo o drugima. Mislimo da se nasilјe dešava nekom drugom, ali svaka druga žena trpi neki vid nasilјa, to se dešava svuda oko nas i moramo da obratimo pažnju na lјude. Upravo na brigu o drugima želim da ukažem“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla važnu ulogu medija u tome, ali da su važni i razgovori sa kommšijama, sa prijatelјima, rođacima kako bismo mogli da ukažemo i prijavimo svaki vid nasilјa nad ženama.

„Nasilјe nad ženama nije samo problem države, institucija, zakona, to je društveni problem koji nećemo rešiti ako se svi ne uklјučimo. Moramo da brinemo više o drugima, ako želimo da naša deca imaju sigurniji i zdraviji život. Nasilјe se ne događa nekom drugom, svima se to dešava“, rekla je Mihajlovićeva.