Gavrilovićeva: Zajedno za jednaka prava devojčica i dečaka

Zajedno za jednaka prava devojčica i dečaka

„Devojčice treba da imaju jednake šanse za rast i razvoj kao i dečaci“, poručila je danas u Čačku Gordana Gavrilović, savetnica za rodnu ravnopravnost u Kabinetu potpredsednice Vlade, prof. dr Zorane Mihajlović koja je u tom gradu prisustvovala akciji „Zajedno smo jednaki“.

„Moja poruka svim devojčicama i dečacima je da stakleni plafon ne postoji, da se bore protiv predrasuda, bave sportom kojim žele i biraju zanimanja koja ih interesuju“, dodala je Gavrilovićeva.

Današnja akcija „Zajedno smo jednaki“ realizuje se u okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilјe nad ženama i devojčicama“.

Gavrilovićeva ističe da Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, na čelu sa potpredsednicom Vlade Mihajlović, podržava i aktivno učestvuje u svakom projektu koji za cilј ima unapređenje rodne ravnopravnosti i pobolјšanje položaja žena i devojčica u Srbiji.

Projekat „Integrisani odgovor na nasilјe nad ženama i devojčicama“ za cilј ima pomoć ženama žrtvama nasilјa, ali i rad sa dečacima i devojčicama na prevenciji nasilјa.

Na projektu su zajedno angažovani Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i agencije Ujedinjenih nacija.

„Mladići i muškarci sve više rade zajedno sa ženama na promovisanju rodne ravnopravnosti i shvataju da rodna ravnopravnost doprinosi celokupnom društvu. To vidimo i danas kada mladi zajedno šalјu poruku da biti muško znači – biti nenasilan, pokazati osećanja i razumevanje za potrebe drugog“, izjavila je Doina Bologa, direktorka Populacionog fonda Ujedinjenih nacija za Srbiju.

Današnji događaj u Čačku realizovan je u saradnji sa gradskom upravom Čačka – Kancelarijom za mlade i organizacijom „Centar E8“.