Bez podele poslova: Važno osnažiti devojčice da se bave čime žele

Podela na muške i ženske poslove i dalјe postoji i zato je važno ohrabriti devojčice, koje često nemaju ravnopravne mogućnosti da učestvuju u pojedinim profesijama, da se bore protiv predrasuda koje su ženama nametnute i da hrabro koračaju ka cilјu koji sebi postave, ocenjuju sagovornice Tanjuga.

Osnaživanje devojčica je cilј i kampanje „Inspiring girls“ koja je nastala u Velikoj Britaniji, a koja bi na proleće trebalo da krene i u Srbiji.

„Svakodnevica pred devojčice stavlјa razne izazove. Samo zato što su devojčice, one često nemaju ravnopravne mogućnosti da učestvuju u oblastima kao što su sport, moderne tehnologije, inženjerstvo, građevinarstvo, obrazovanje za profesije u vojsci i policiji'', kaže savetnica u kabinetu potpredsednice Vlade, ministarke građevinarstva, sabraćaja i infrastrukture i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Gordana Gavrilović.

Prema njenim rečima, to je zato što su im zanimanja i interesovanja stereotipno dodelјena.

„Navikli smo na pravilo da u prirodnim i tehničkim naukama uglavnom dominiraju muškarci, dok su društveno-jezičke nauke, kao i medicina, farmacija i biologija nauke 'rezervisane' za osobe ženskog pola“, rekla je Gavrilović.

Kao primer navodi da su samo desetak odsto pokretača start-ap projekata u svetu žene, bilo da se radi o razvoju aplikacija ili kreiranju veb stranica.

Prema njenim rečima, iako je razvoj internet start-ap projekata u punom jeku, žene čine samo 14 odsto zaposlenih u tom sektoru.

„Ipak, sve je više žena koje na pozicijama u IT sektoru uspevaju i zauzimaju klјučne, rukovodeće pozicije u kompanijama, što nedvosmisleno dokazuje da tehnički svet nije rezervisan samo za muškarce'', ističe Gavrilović.

Zato, kako kaže, nema razloga da oblast koja je danas najprofitabilnija i koja najsigurnije obećava uspeh u karijeri i visoku zaradu ne bude dostupna pripadnicama ženskog pola.

„Važno je poručiti devojčicama da stakleni plafon ne postoji, da nikada ne odustaju od svojih cilјeva, da ne podležu predrasudama, već da se rukovode svojim želјama, znanjem i sposobnostima. Zato je bitno osnaživanje devojčica. Da bi se Srbija razvijala, potrebni su mladi lјudi sa preduzetničkim duhom i svako od njih nosi ogroman potencijal“, rekla je Gavrilović.

Ističe i da je na rukovodećim pozicijama duplo više muškaraca i da žena gotovo i da nema tamo gde se donose odluke.

„Želimo da Srbija bude društvo u kom će svaki njen građanin i građanka imati jednake šanse za rad i život. Srbiju bez predrasuda u kojoj će svaki dečak i devojčica imati podjednake mogućnosti za život kakav žele“, zaklјučila je Gavrilović. Navodeći da je zadatak Koordinacinog tela da podrži i pomogne sprovođenje aktivnosti i projekata koji za cilј imaju unapređenje rodne ravnopravnosti, ona je ocenila da je „Inspiring girls“ odlična inicijativa.

Direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA Vukosava Crnjanski kaže da je prva pilot faza kampanje „Inspiring girls“ planirana za proleće ove godine kada će devojčice uzrasta od 11 do 14 godina imati priliku da razgovaraju sa ženama različitih profesija.

„Istraživanja pokazuju da već na uzrastu od šest godina, deca posmatraju određena zanimanja kao ženska i muška, dok su do trinaeste godine već odbacili neke poslove zbog rodnih stereotipa'“, kaže Crnjanski dodajući da je cilј kampanje osnaživanje devojčica.

Prema njenim rečima, devojčice se vaspitavaju u kontekstu rodnih stereotipa što ograničava njihove snove i težnje, a kampanja poziva žene različitih profesija da sat vremena godišnje volontiraju u osnovnim školama i da kroz razgovore sa devojčicama na svom primeru im približe različite mogućnosti u životu i karijeri.

Kampanja „Ispiring girls“ nastala je u Velikoj Britaniju pre skoro četiri godine i do sada je okupila 26.000 volonterki. Za to vreme kampanja je uklјučila 300.000 devojčica.