Одржана конститутивна седница Координационог тела за родну равноправност

Potpredsednica Vlade i predsednica KTRR

Конститутивна седница Координационог тела за родну равноправност одржана је данас у Влади Републике Србије у новом мандату, којом је председавала председница Координационог тела и потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић.

Гојковић је на почетку седнице истакла да ће ово тело активно радити на унапређењу родне равноправности, као и на бољој координацији рада министарстава и других државних органа по питањима родне равноправности.

Гојковић је нагласила да је то важан чинилац у испуњавању законских одредаба, као и међународних стандарда на које се Србија обавезала приступањем конвенцијама УН, као и да ће бити уведена нова пракса редовних састанака Координационог тела, будући да је последњи састанак, у претходном сазиву одржан 2015. године.

На првој седници Координационог тела за заменицу председнице изабрана је министарка за бригу о породици и демографији Дарија Кисић, а за председницу стручне групе Координационог тела Стана Божовић, државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију.

На седници је усвојен Пословник о раду Координационог тела, који дефинише рад овог тела, Извештај о досадашњем раду Координационог тела, као и План активности Координационог тела до краја 2022. године.

Координационо тело за родну равноправност образовано је одлуком Владе Републике Србије,  a 31. октобра ове године за председницу је изабрана потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић.