Михајловићева: Застрашивање активисткиња је грубо кршење људских права

„Најоштрије осуђујем насиље, увреде и претње које трпе чланице удружења грађана „Жене за мир“ из Лесковца и позивам надлежне институције да реагују у овом случају и поступе брзо и у складу са својим мандатом“, изјавила је потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је изјавила, поводом званичног навода међународне организације Front Line Defenders о томе да су чланице удружења „Жене за мир“ и активисткиње доживеле претње и сајбер нападе због свог рада у одбрани жена жртава насиља, да је дубоко забринута због оваквих навода и да је застрашивање организација и активиста за људска права озбиљно кршење основних принципа демократског друштва.

„Србија има добре законе и стратегије у области родне равноправности и превенције и сузбијања насиља над женама, али изузетно је важно да као друштво радимо на подизању свести када је реч о насиљу. Жене које су активисткиње и које се залажу за родну равноправност и сузбијање насиља су у нашем друштву увек биле на мети насилника и оних којима родна равноправност смета. Управо зато је важно да њима, као посебно осетљивој групи жена, пружимо адекватну заштиту и станемо на њихову страну“, нагласила је Михајловићева.

Она је додала да је важно да женама које су се одважиле да проговоре и које се храбро залажу за превенцију и сузбијање свих облика насиља дамо додатну подршку.
„Изузетно је важно да институције адекватно реагују у оваквим ситуацијама и да наставе да реагују на све случајеве насиља, јер не треба активисткиње да се крију и плаше, већ насилници“, изјавила је Михајловићева.