Михајловићева: Србија на 23. месту у свету по родној равноправности

Према глобалном извештају Светског економског форума о родном јазу за 2022. годину, Србија заузима 23. место од укупно 146 земаља.
„Најбоље смо рангирани у домену политичке моћи и партиципације жена у Влади и Парламенту, као и погледу постигнућа у образовању, где смо напредовали за 15 места у односу на 2021. годину. Остварен је и напредак од 17 позиција у домену здравља, док много више морамо да радимо у стварању једнаких могућности за жене у економији. Имамо најбољи ранг у поређењу са земљама региона и континуирани напредак који остварујемо само нам је показатељ и подстрек да наставимо са спровођењем закона и политика које ће омогућити једнаке услове за жене и мушкарце у Србији“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.
Она је додала да су Влада Србије и Координационо тело у преходном периоду урадили много пре свега у успостављању доброг нормативног оквира, као базе за све даље активности у погледу унапређења родне равноправности, али да је још доста посла пред друштвом.
„Донели смо важне законе и стратегије, по први пут законски регулисали и појам неплаћеног кућног рада, успешно уводимо родно одговорно буџетирање у јавне институције, данас се уз помоћ Индека родне равноправности поредимо са најуспешнијим земљама ЕУ, реализујемо важне пројекте усмерене ка смањењу насиља над женама и девојчицама и економском оснаживању жена. Ипак, још много посла је пред свима нама, јер све док и једна жена трпи насиље и дискриминацију само зато што је жена, наш посао није заврше. Друштво једнаких могућности за све грађанке и грађане Србије је наш циљ“, закључила је она.
Према глобалном извештају Светског економског форума о родном јазу за 2022. годину најбоље су рангиране нордијске земље – Исланд, Финска, Норвешка и Шведска, САД се налазе на 27. месту, Црна Гора на 54. и С. Македонија на 69. месту, док је БиХ на 73. позицији.