Координационо тело: Двери да се изјасне да ли су за модерну и развијену или Србију потчињених жена

„Координационо тело за родну равноправност основано је закључком Владе тадашњег премијера Александра Вучића и има мандат и да предлаже законе. Стога, нема места постављању питања надлежности у погледу закона о родној равноправности, јер је у питању системски закон који има за циљ да побољша живот грађанки и грађана Србије“, изјавио је данас Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, задужен за родну равноправност у Кабинету потпредседнице.

Реагујући на саопштење покрета „Двери“, у Координационом телу наводе да је нови Закон о родној равноправности кровни, интерсекторални закон, који је израдила радна група сачињена од представника републичких иснтитуција, али и експерата из ове области.

„Закон о родној равноправности није власништо потпредседнице Владе Зоране Михајловић нити било ког министра. Закон предлаже Влада, а председница Координационог тела иницирала је и са својим тимом координирала израду закона преко две и по године, у максимално транспарентном и демократском процесу, остваривши широк друштвени консензус“, изјавила је Бранка Драшковић, саветница потпредседнице Владе за родну равноправност.

У Координационом телу, којим председава потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић кажу и да би враћање закона на поновну израду представљало ирационално трошење ресурса.

„Враћањем закона на почетак, враћамо Србију корак уназад и показујемо непоштовање према свима који су на изради закона учествовали и који су га подржали. У питању је неразуман и неутемељен захтев који ће омести циљ Владе да се закон усцоји у првих 100 дана рада“, рекла је Љиљана Лончар, саветница за родну равноправност потпредседнице Владе.

Из Координационог тела подсећају и да претходни Закон о равноправности полова представља само мртво слово на папиру, јер ни на који начин није допринео бољем положају жена у друштву.

„Питамо Двери да ли чињеница да жена нема на местима где се доносе одлуке, да већином нису власнице имовине, да их је само трећина међу предузетницима, да их је више од 30 убијено у партнерском насиљу сваке године говори у прилог њиховом добром положају? Зато нам је потребан нови Закон о родној равноправност“, истичу у Координационом телу.

Они подсећају да је нови Закон о родној равноправности закон будућности и симбол напретка ове државе.

„Овај закон је изнад свих политичких партија и одговорност целог друштва и око њега не сме да буде расправе. А Двери позивамо да се изјасне да ли су за модерну и развијену Србију у којој и жене и мушкарци имају једнака права и могућности или пак за Србију потчињених и угрожених жена“, закључују у Координационом телу.