Гојковић поводом 25. новембра Међународног дана борбе против насиља над женама

Дан борбе против насиља над женама

Председница Координационог тела за родну равноправност, потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић поводом 25. новембра Међународног дана борбе против насиља над женама, истакла је да је Србија посвећена да се системски, снажније и одлучније бори против насиља над женама и партнерског насиља.

 "У Србији ове године у породичном и партнерском насиљу убијено је 25 жена, а у периоду од претходних десет година чак 340. Овo упозорава да је насиље према женама и даље присутно и да у борбу против овог облика партнерског и породичног насиља морамо ући јаче и одлучније него икада. Овај дан је важан да укажемо колико је родно засновано насиље озбиљан проблем, како код нас, тако и у свету“, истакла је Гојковић.

Гојковић је нагласила да је до сада Србија остварила значајан напредак по питању стварања нормативног и стратешког оквира за борбу против насиља над женама у намери да се ради системски и удружено како би се што брже и ефикасније дошло до одрживих решења. 

Гојковић је рекла да је у 2021. години усвојен нови Закон о родној равноправности, кровни закон у области заштите права жена, као и Закон о изменама и допунама Закона о забрани дискриминације и Стратегија за сузбијање и спречавање родно заснованог насиља према женама и насиља у породици, а да је у 2017. години, почео са применом и нови Закон о спречавању насиља у породици.

„Поред доброг законодавног оквира, важно је да овом проблему, који погађа читаво друштво, приступимо системски кроз мултисекторску сарадњу. Зато ћемо у новом сазиву Координационог тела за родну равноправност радити на бољој координацији министарстава и других државних органа, као и на продубљивању сарадње са међународним и организацијама цивилног друштва“, нагласила је председница Координационог тела за родну равноправност напоменувши да ће се Србија и ове године прикључити глобалној кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“ у којој ће акценат бити стављен на насиље над женама и девојчицама у јавном простору, такође израженом облику родно заснованог насиља.

Гојковић је нагласила да је сваки живот подједнако важан, а насиље над женама у оквиру породице и партнерских односа није само приватни, нити породични проблем. 

„Зато као друштво морамо убудуће још више да радимо на промовисању политике нулте толеранције према насилницима, да верујемо жртвама и да их оснажимо и охрабримо да не ћуте и не затварају очи пред насиљем, већ да га пријаве. Желим да пошаљем поруку свим женама које су претрпеле, или још увек трпе насиље, да га пријаве, да имају поверење у институције, које су дужне да одговоре на сваки случај насиља, и пруже неопходну заштиту и подршку“, закључила је Гојковић.