Србија пример за друге у вредновању кућног рада, следећи циљ да се женама тај рад плати

„Република Србија препозната је као пример добре праксе када је реч о вредновању неплаћеног кућног рада и послова старања у домаћинству. Чињеница да смо неплаћени рад уврстили у нови Закон о родној равноправности, као и Стратегију унапређења родне равноправности, говори колико смо као држава посвећени стварању једнаких могућности за жене као и мушкарце”, рекла је Гордана Гавриловић, саветница потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност проф. др Зоране Михајловић.

Она је на регионалном скупу “Макроекономија и родна равноправност” који се одржава у Тирани представила резултате прве економске анализе неплаћених послова старања о породици и у домаћинству, коју је Координационо тело спровело у сарадњи са канцеларијом UN Women у Србији.

„Неплаћени послови старања о деци и домаћинству разлог су за неактивност појединих жена на тржишту рада у већем проценту од мушкараца. Анализа је показала и да 96 одсто жена као разлог за скраћено радно време наводи бригу о члановима породице, док то тврди 4 одсто мушкараца. Данас смо имали прилику да са колегама из земаља региона дискутујемо о утицају који неплаћени кућни рад има на економију бриге, родну равноправност, али и привредни раст и смањење сиромаштва. Наш циљ је да законски регулишемо да се неплаћени рад вреднује и плаћа”, рекла је Гавриловићева.

Регионални скуп „Макроекономија и родна равноправност” у организацији UN Women окупио је професионалце из Србије, Албаније, Северне Македоније и Босне и Херцеговине, у оквиру регионалног пројекта посвећеног родно одговорном буџетирању који финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу.