Михајловићева: Родна равноправност је један од услова раста наталитета

“Влада Србије је посвећена унапређењу родне равноправности и бољем положају жена и наш задатак и циљ јесте да жене имају једнаке услове као и мушкарци, јер им то омогућава и да буду мајке, али и да напредују у послу и друштвеном животу. Једнаки услови значе и да очеви могу да користе родитељско одсуство за чување деце, родна равноправност је и подела кућних послова, једнаке плате за исти рад, могућност напредовања у послу. Кривити жене за питање наталитета је непримерено”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Михајловићева је рекла да питање наталитета није једнократна прича, већ проблем који постоји деценијама и на којем Влада посвећено ради.  

“Подизање стопе наталитета је процес у којем морамо сви да учествујемо.  Друштво у којем су жене образоване и еманциповане није узрок ниског наталитета. Подсећам, Координационо тело формирао је тадашњи премијер Александар Вучић баш у намери да створимо услове да и жене, као и мушкарци, имају једнаке могућности да се развијају, раде и живе. Да друштво ослободимо дискриминације, насиља и стереотипа и да свакој девојчици и жени дамо шансу и једнаке услове да се оствари онако како жели”, рекла је она.

Михајловићева је подсетила да је Србија донела добре законе и стратегије и да се уз ефикасну примену положај жена у друштву унапређује.