Конкурс за доделу средстава за подршку раду СОС линија за жене које су изложене насиљу

Препознајући важност СОС телефонске подршке за жене које су у ситуацији насиља, Координационо тело за родну равноправност и Програм Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији расписују конкурс за доделу средстава организацијама цивилног друштва (ОЦД) које пружају ову услугу.

Циљ конкурса је да се обезбеди континуитет у пружању подршке женама у ситуацији насиља путем СОС линија, као и да се ова услуга прилагоди потребама корисница током епидемије COVID-19.

Женама које доживљавају насиље у породици и партнерским односима често је потребно да разговарају и консултују се са неким коме могу да верују и ко ће њима веровати, пре него што се одлуче да насиље пријаве институцијама. Управо ту врсту поверења, уз информације о томе како да се од насиља заштите и програме оснаживања након преживљеног насиља, женама обезбеђују организације цивилног друштва путем СОС телефона.

СОС телефони посебно су важни током дуготрајних кризних ситуација, попут епидемије COVID-19, када услед несигурности, ограничења контаката и сужене могућности жена да се обрате институцијама, постоји повећан ризик од ескалације насиља у породици и партнерским односима. Са друге стране, организације цивилног друштва често се суочавају са недостатком средстава за континуирано обезбеђивање ове врсте подршке.

Организације цивилног друштва могу на конкурс да пријаве пројекте који су усмерени на:

  1. Правно саветовање и психосоцијалну подршку корисницама СОС телефона које су преживеле насиље, укључујући и сексуално насиље и силовање;
  2. Оснаживање жена које су преживеле насиље у партнерском односу;
  3. Прилагођавање приступа у раду СОС телефона у кризним околностима попут епидемије COVID-19;
  4. Информисање о насиљу према женама у породици и партнерским односима.

Предлоге пројеката могу поднети организације које пружају специјализовану услугу СОС подршке женама које су у ситуацији насиља преко телефона, или електронским путем – преко онлине платформи за комуникацију, електронском поштом и слично, а ради обезбеђивања анонимних консултација, пружања информација о правима, повезивања са другим службама и оснаживања жена.

Укупна вредност појединачних пројеката може бити до 5.000 америчких долара. Пројекти могу да трају од 3 до 6 месеци, и треба да буду реализовани најкасније до 15. децембра 2021. године.

Пријаве, као и питања у вези са конкурсом, организације цивилног друштва могу да доставе електронском поштом на адресу: grants.vaw@undp.org.

Рок за подношење пријава је 28. април 2021. године до 17 часова.

Конкурс је расписан у оквиру пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама у Србији ИИИ“, који у партнерству са Владом Републике Србије и Координационим телом за родну равноправност заједнички спроводе UNDP, UNICEF, UN Women и UNFPA, уз подршку Владе Шведске. Ова иницијатива усмерена је на развој друштвеног и институционалног окружења које ће допринети нултој толеранцији и искорењивању насиља над женама и девојчицама у Србији.