КТРР: Унапређење родне равноправности кроз регионалну сарадњу на путу ка ЕУ

Делегација Владе Србије предвођена Координационим телом за родну равноправност, којим председава потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић, учествовала је на регионалном састанку посвећеном унапређењу родне равноправности на путу придруживања Европској унији.  

Овом приликом, Гордана Гавриловић, саветница потптредседнице Владе истакла је да је подршка ЕУ и јачање регионалне сарадње од изузетног значаја у процесу евроинтеграција, као и да родна равноправност мора бити део свих структурних реформи и креирања јавних политика. 

“У сарадњи са националним партнерима, међународном заједницом и организацијама цивилног друштва, урадили смо много у претходном периоду - унапређен је законодавни и стратешки оквир, увођење родне перспективе у све планске документе и ИПА програме постало је обавеза, подржане су локалне самоуправе за спровођење родних политика, ојачана је сарадња са женским организацијама и с циљем спуштања родне равноправности на локални ниво. Кроз пројекат “Кључни кораци ка родној равноправности” више од четири хиљаде жена добило је директну помоћ с циљем економског оснаживања и ефикаснијег изласка на тржиште рада, а 30 општина и 29 НВО подржано за спровођење пројеката на локалу. Радили смо обуке за државне службенике зарад ефикасније имплементације нормативног оквира и спровели више родних анализа у различитим секторима, попут саобраћаја, енергетског сиромаштва, женског предузетништва. Само кроз стратешко партнерство са ЕУ, УН Wомен и цивилним сектором, али и јачањем сарадње у региону, јер сви се суочавамо са сличним изазовима, можемо постићи запажене резултате”, рекла је она. 

На састанку су представљени примери добре праксе и иницијативе које ће допринети ефикаснијем укључивању родне перпсективе у јавне политике. 

Поред представника КТРР, делегацију Србије чинили су и представници Министарства за европске интеграције, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и канцеларије УН Wомен у Србији. 

Регионални састанак окупио је званичнике из Албаније, Босне и Херцеговине, Северне Маледоније, Молдавије, Грузије и Украјине.