Михајловићева опозицији: Скупљање политичких поена на тему насиља над женама је срамно

“Скупљање политичких поена на тако тешком проблему какво је насиље према женама - пошасти које погађа сваку државу и друштво у свету је срамно и за осуду. Господа из опозиције је имала прилику док су били на власти да донесу законе, да се боре да смање родно засновано насиље али нису урадили ништа. А сада бесрамно критикују и законе и напоре државе у тој борби”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Она је, реагујући на критике Странке слободе и правде, истакла да у време када су њихови представници водили државу није донет ниједан закон нити стратегија у овој области, а да на сваких 10 дана једна жена била убијена.

“Где су били тада? Држава је у последњих неколико година усвојила Закон о спречавању насиља у породици захваљујући којем смо увели хитне мере, увели координацију свих надлежних институција, број пријава насиља је у порасту, јер су жене данас охрабрене да насилнике пријаве. Донели смо важне стратегије и акционе планове. Да ли смо завршили посао? Наравно да има још много тога да се уради, али то је посао и државе и међународних партнера и невладиног сектора, сваке политичке партије и сваког грађанина и грађанке Србије. Да се ухватимо у коштац са проблемом, да не окрећемо главу пред насиљем, да не скупљамо поене на туђој несрећи, већ да заједно градимо друштво у којем жене и мушкарци имају једнаке услове и једнака права на живот достојан човека”, рекла је Михајловићева.