Михајловићева поводом Дана сећања на убијене жене жртве насиља: Насиље присутно свуда, подршка женама обавеза свих нас

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, истакла је данас, поводом обележавања Дана сећања на убијене жене жртве насиља, да су кључне сарадња и координација између свих институција и организација како би жене и девојчице живеле у окружењу са нултом толеранцијом на све облике насиља.

„Прошле недеље смо у медијима чули да су извршена два фемицида у Србији у року од 24 сата. У само једном дану убијена је једна жена у Барајеву, а друга у околини Параћина. Ово нам само још једном показује да се насиље дешава свуда, оно је свеприсутно и има га како у центру главног града, тако и у руралним подручјима. Управо зато је важно да се против овог проблема заједно боримо и као појединци да не окрећемо главу када смо сведоци насиља, али и институционално да наставимо да радимо на јачању заједничког и координисаног одговора на насиље“, изјавила је Михајловићева.

Она је истакла и да је од почетка ове године убијено чак 11 жена у Србији, а да свакодневно чујемо вести о женама које су преживеле разне облике насиља и узнемиравања.

„Захваљујући раду институција, унапређеном законодавном и стратешком оквиру у овој области и друштвеним покретима као што су #NisamPrijavila, мења се свест јавности и жене са искуством насиља су додатно охрабрене и подржане да пријаве насилнике и потраже помоћ. Важно је да им ставимо до знања да у тој борби нису саме и да ће од нас увек добити подршку и охрабрење да изађу из круга насиља“, истакла је Михајловићева.

Влада Србије је на предлог потпредседнице Михајловић усвојила 18. мај као Дан сећања на убијене жене жртве насиља, као резултат заједничке иницијативе мреже невладиних организација “Жене против насиља” и Координационог тела за родну равноправност.