Михајловићева: Жене су стуб друштва, укључити их у све аспекте развоја

Михајловићева: Жене су стуб друштва, укључити их у све аспекте развоја

“Важно је да схватимо да су жене стуб друштва и да морају да имају једнаке услове као и мушкарци да се укључе у политички, економски и друштвени живот, да би целом друштву било боље. Уколико не укључимо жене у све аспекте развоја, то није добро. Питање родне равноправности је питање свих нас, то је не само универзална вредност, већ борба за једнаке могућности за жене и мушкарце”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је на догађају “Оснажене жене”, који је организовао магазин CorD, истакла да је држава урадила много у области родне равноправности, али да није још увек задовољна постигнутим.

“Подигли смо тему, нема догађаја, политичке активности нити дешавања а да се не говори о положају жена у друштву. Донели смо законе и стратегије, поставили основу бржег напретка, радимо са владиним и невладиним сектором, то је улога Координационог тела. Али, важно је да сви заједно радимо на рушењу стереотипа и да се више окренемо женама из осетљивих група, као што су жене на селу, самохране мајке, Ромкиње. Исто тако, морамо да смањимо јаз у платама, који износи и до 16 одсто и повећава се са крајем радног века. Нема ниједног разлога да жена нема на местима на којима се доносе одлуке”, истакла је Михајловићева.

Потпредседница Владе додала је и да је ово време ратне кризе довело до тога да је 3,5 милиона људи избегло из Украјине, а да су то 90 одсто жене и деце.

“Од тог броја у наредна три месеца 80.000 Украјинки ће се породити. На нама је да подигнемо глас да ратна разарања стану, да помогнемо да се те жене врате кућама. И да учинимо да се жене укључе у позиције одлучивања и преговарања”, закључила је она.

На панелу “Оснажене жене” у Скупштини града Београда говориле су и Аника Бен Давид, амбасадорка Шведске у Србији, Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а, Вера Николић Димић, извршна директорка Америчке привредне коморе, и Неда Лукић, главна уредница магазина CorD.