Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама и почетка кампање 16 дана активизма, бенд Pretty Loud, у сарадњи са УН Србија и Координационим телом за родну равноправност објављују спот „Равноправно“

Равноправно“ је наслов најновије песме/видеа првог женског ромског хип хоп бенда у Србији Pretty Loud, насталог поводом Међународног дана борбе против насиља над женама и почетка кампање глобалне 16-дневне кампање.

Насиље над женама је свеприсутан друштвени проблем, који се не може ограничити на одређени друштвени слој, и коме су изложене све жене независно од степена образовања, социо-економског статуса и осталих социо-демографских карактеристика. Међутим, женама са инвалидитетом, женама које живе у сеоским подручјима, женама из традиционалне, мањинске или ромске заједнице, које се свакодневно суочавају са различитим препрекама, још је теже да проговоре о насиљу и потраже помоћ.

Зато је циљ спота Равноправно, у оквиру овогодишње 16-дневне кампање да пошаље поруку најширој јавности о различитим врстама насиља над женама, али и да помогне младима да га препознају и имају конструктиван став у борби против свих облика насиља док одростају.

Сузбијање родно заснованог насиља један је од циљева политике родне равноправности Републике Србије, а насиље у породици је законом забрањено. И поред значајног напретка, многе жене и девојчице у Србији и даље живе у страху од насиља, а околности у вези са епидемијом COVID-19 представљају додатни изазов у остваривању њихове потпуне безбедности.

„Насиље над женама и девојчицама је широко распрострањено и представља огроман друштвени проблем. Зато је важно да сви заједно много више радимо, како на превенцији, тако и кроз рад са починиоцима и на едукацији младих и целе заједнице. Ромске девојчице и жене налазе се у категорији вишеструко рањивих и дискриминисаних и изложене су најгрубљем кршењу људских права – дечијим браковима. Морамо да се боримо против тога, јер малолетнички бракови утичу на друштвено благостање једне земље и заустављају развој и будућност сваке девојчице. Оног тренутка када девојчице уђу у такве заједнице, постоје страшни ризици од насиља, за њихово здравље, немогућност да наставе школовање и оне неће бити у могућности да буду економски самосталне и да сањају снове о квалитетнијем животу. Дечији бракови јесу облик насиља над женама и девојчицама“, изјавила је потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Равноправно је прича о младој жени која је одрастала у атмосфери насиља. Испричана из призме те жене прича разоткрива различите традиционалне и културолошке димензије насиља анд женама, које често остају табу.

„Све жене треба храбро да устану и отворено причају о насиљу које се дешава свакодневно, у различитим заједницама. Недовољно се прича о томе. Како то да променимо? Ми смо одлучиле да музиком зауставимо насиље. Зато и ова песма и овакав спот. Желимо да се више пише о лепим темама, да су жене успешне, самосталне. И веома храбре“, поручују девојке из бенда Pretty Loud. 

„Све жене и девојке, у свим сферама друштва треба да живе без насиља.  УН ће наставити да промовишу усвајање, имплементацију и примену свеобухватних закона, стратегија и акција за спречавање насиља, као и континуирано подизање свести и едукације младих и заједница о ненасиљу. Наставићемо досадашње заједничке напоре да створимо друштво у коме се насиље не толерише, а починиоци кажњавају”, каже Франсоаз Жакоб, стална координаторка УН у Србији.

Иако је родно засновано насиље распрострањено, и највише погађа жене и девојчице различитих генерација и у различитим облицима, последњих година сведочимо и све већем броју жена које су охрабрене да насиље пријаве, обрате се институцијама, али такође и креирању климе у друштву и заједницама које су спремне да подрже жртве и осуде насиље. Активизам и гласови младих жена, којима припадају и чланице групе Pretty Loud симбол су нових генерација које могу да промене стварност и стварају друштво које ће бити засновано на равноправности а насиље у потпуности неприхватљиво.

Видео Равноправно је доступан на линку:

https://www.youtube.com/watch?v=85uoOsHFpaM

 

PRETTY LOUD  је први ромски женски бенд.

Настао је у оквиру GRUBB фондације на иницијативу групе девојака и младих жена од 15 до 27 година.

Ромкиње су углавном домаћице, рано напуштају школу и удају се младе. Pretty Loud разбија овај стереотип. Стварајуcћи јединствену музику поносно спајају реп и хип хоп са ромским звуком, а савремени и урбани покрет са традиционалним плесом. Кроз своје текстове шаљу јасне поруке о важности образовања, праву на сопствени избор, самосталности и поручују да рани бракови нису ромска традиција. Оне говоре о својим свакодневним изазовима и надама, дискриминацији, али причају и о љубави и равноправности.

GRUBB ради са ромском децом и омладином како би свако могао да оствари свој пуни потенцијал и друштвену интеграцију. GRUBB-ов иновативни метод освојио је прву награду ЕУ за интеграцију Рома у Србији, 2017.