Михајловићева: Пре 76 година жене се избориле за право гласа, али борба за женска права још траје

„На данашњи дан 1945. године жене у Југославији избориле су се за право гласа. Данас, 76 година касније, борба за родну равноправност и бољи положај жена у друштву и даље траје. Јер, све док иједна жена трпи насиље, док је мање плаћена за исти посао или економски зависна од мушкарца, наш посао није завршен“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је подсетила да, иако жене у Србији већински завршавају факултете и докторате, да је 14,7 одсто мање жена запослено у односу на мушкарце, да је више од 300 жена настрадало у породичном и партнерском насиљу у последњих 10 година, те да су неретко изложене дискриминацији на послу и у друштву само зато што су жене.

„И зато немамо право да одустанемо од борбе за женска права, како због свих жена које су се бориле за већа права, тако и због генерација девојчица и жена које тек долазе. Наша визија је друштво једнаких шанси. Боримо се за заједницу једнаких могућности и за жене као и за мушкарце, јер само такво друштво може да напредује“, поручила је Михајловићева.