Михајловићева: Дечји бракови облик насиља и трговине људима, предлажемо измену Кривичног и Породичног закона

Дечји бракови облик насиља и трговине људима, предлажемо измену Кривичног и Породичног закона

„Дечји бракови, који представљају озбиљно кршење дечјих људских права, постоје у Србији, и у општој и у ромској популацији. Зато ћемо данас предложити измену три важна закона, и то Кривичног закона јер малолетнички бракови јесу кривично дело и треба да буду препознати као трговина људима, Породичног закона – да укинемо могућност склапања брака пре 18. године, као и Закона о спречавану насиља у породици, како би малолетничке брачне и ванбрачне заједнице биле препознате као насиље у породици“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је на састанку Националне коалиције за окончање дечјих бракова истакла да шест одсто девојчица опште популације и 56 одсто девојчица из ромске заједнице склопи брак до 18. године, док се пре 15. године уда један одсто девојчица у општој и 13 одсто у ромској популацији.

„Морамо да се боримо против тога, јер малолетнички бракови утичу на друштвено благостање једне земље. Због њих заустављамо развој и будућност сваке девојчице. Оног тренутка када девојчице уђу у такве заједнице, постоје страшни ризици за њихово здравље, немогућност да наставе школовање и оне неће бити у могућности да буду економски самосталне и да сањају снове о квалитетнијем животу. Данас ћемо представити измене ова три закона, заједно ћемо се борити да створимо такав законодавни оквир, јер је то база да се даље боримо против малолетничких бракова, који зауставља развој било ког детета“, поручила је она.

Дејана Костадинова, директорка УНИЦЕФ-а у Србији, истакла је да велики број жена у свету и Србији и даље доживљава да су им основна људска права ускраћена и да уместо да се фокусирају на образовање, девојчице имају искуство порођаја и бивају изложене траумама и злостављању.

„Успостављање националне коалиције представља важну прекретницу и треба да предузмемо акције да окончамо дечје бракове. Код тих жена је повећана смртност јер њихова тела нису довољно припремљена и развијена за те ситуације. Дечји бракови су често обележени траумама, што доводи до страварања међугенерацијског сиромаштва. Постоји потреба да се ревидирају три закона, санкционисање починилаца, треба да изградимо капацитете професионалаца и сектора за спровођење закона и да би до ове промене дошло, мора да дође до промене код свих мушкараца и жена, а женама се мора дати подршка, храбри мушкарци морају рећи: „Не“. Потребно је успоставити партнерство са свим актерима, породицама, међународним и локалним организацијама. Знам да је то тежак задатак, али знам да можемо да га остваримо. Хајде да зауставимо дечје бракове!“, поручила је Костадинова.

На данашњем састанку Националне коалиције за окончање дечјих бракова најављена је и заједничка кампања „Детињство, не брак“, с циљем подизања свести јавности о овом проблему.