Михајловићева у Паризу: Кроз заједничку акцију и међународну сарадњу до родне равноправности

У Паризу - Кроз заједничку акцију и међународну сарадњу до родне равноправности

„Родна равноправност је питање демократије и будућности човечанства. Ако желимо да јачамо демократију глобално, морамо се борити за родну равноправност, а права жена и девојчица морају бити универзална. То су само неке од порука данашње конференције у Паризу и драго ми је да смо на том путу заједно - државе, међународне организације, цивилни и приватни сектор. Нисмо случајно данас овде, препознати смо као држава која ову област жели да унапреди али и да кроз међународну сарадњу допринесе борби за права жена”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност.

Михајловићева је рекла да су теме попут сузбијања родно заснованог насиља, правде и економских права, репродуктивног здравља жена, лидерства, али и технологија и иновација у служби једнакости жена и мушкараца глобално препознате као важне.

„Свет се мења, пандемија коронавируса је додатно осветлила неповољан положај жена у свету и потребу да сви заједно више радимо и направимо искораке у родној равноправности”, истакла је она.

Председник Макрон рекао је, отварајући конференцију да је он феминиста јер је одбрана женских права питање хуманости.

„Борба за родну равноправност је далеко од победе. Данас водимо ту битку, али сутра то мора постати чињеница. Важно је да сви будемо генерација за равноправност”, поручио је Макрон цитирајући Симон де Бовоар да је довољна политичка или економска криза па да се у питање доведу женска права.

На отварању Форума говорили су и потпредседница САД Камала Харис, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, генерални секретар УН Антонио Гутерес, извршна директорка UN Woman, Пхумзиле Мламбо-Нгцука, Хилари Клинтон и други.