Михајловићева: Одговорност људи који су водили Петницу не сме да застари

„Можда су случајеви насиља у Петници застарели, не знамо, то ће рећи струка. Али оно што сигурно није застарело то је одговорност људи који су водили Петницу. Тадашњи директор Мајић јавно је рекао да је знао за то, да су се девојчице жалиле, да су постојали материјали, да је тај материјал уништио - дакле сав компромитујући материјал који је постојао уништили су људи који су водили Петницу, а човека који је вршио такве ствари, насилника, негде сажаљевају. Да ли постоји икаква одговорност људи који су водили Петницу? Мислим да мора да постоји - ако помажете извршењу кривичног дела, ако сте помагали починиоцу, па онда сте саучесник у томе“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, одговарајући на питања новинара у Краљеву, рекла да у јавности ових дана постоји један завет ћутања, а да би сви требало да знамо ко је насилник.

„Где год да прочитате изјаве људи и оних који су били у Петници, као што је бивши министар просвете, нико неће да каже име човека. Шта је проблем да се каже ко је тај човек који је 10 и више година сексуално злостављао девојчице у Петници? Мислим да је важно да јавност зна, морамо да знамо ко су насилници. И као друштво морамо да покажемо много више емпатије једни према другима. Сви смо видели снимак са Аде, људи седе и гледају како један мушкарац удара жену и нико не реагује. Порука свима нама је да ако знамо да постоји насиље око нас, морамо да реагујемо, не само онда када је наше дете и наша кућа у питању, него где год га видимо, на улици, плажи, Ади циганлији, у школи, фирми, било где. Морамо помоћи и показати емпатију, то зависи од свих нас“, поручила је Михајловићева.