Михајловићева: Ви који сте управљали "Петницом" сносите одговорност за злостављање девојчица

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да је питање сексуалног узнемиравања и насиља над девојчицама које се од 2003. до 2014. године дешавало у Истраживачкој станици „Петница“ не само поражавајуће за друштво, већ огромна одговорност тадашње управе ове институције, те да је неопоходно да знамо име сарадника.

„Оправдавати сазнања да један сарадник сексуално узнемирава малолетне девојке тиме да је он „тежак суицидалан човек“, склон грубом опхођењу, срамно је и неприхватљиво од стране тадашењег директора Вигора Мајића. Господине Мајићу, не мислите ли да су, од тога како кажете „ја нисам хтео да га носим на савести“, много важнији животи те деце која су вам дала своје поверење и која су у жељи да напредују, образују се и остваре своје потенцијале, злоупотребљена од стране једног ауторитета? Шта оне и њихови родитељи имају од Вашег извињења данас? Знали сте шта се дешава у институцији коју водите и шта сте учинили? Нисте урадили ништа“, поручила је она.

Михајловићева је истакла да је Србија данас зрело друштво спремно да се бори против сваког облика насиља и дискриминације и да жене више не ћуте и не скривају се под велом кривице.

„Нажалост, тадашња управа „Петнице“ уместо да решава проблем исти је заташкавала, поричући и окрећући главу од онога што се дешава. Верујем да ће надлежно министарство одреаговати у складу са својим овлашћењима и да ће одговорни бити и заиста позвани на професионалну одговорност. Исто тако, очекујем да се јавности саопшти име човека који је годинама злостављао и сексуално узнемиравао малолетне девојчице, којих је било бар 20. Зарад кредибилитета институције које је ту да негује таленте и изнедри младе научнике и научнице, а пре свега зарад деце која ту долазе“, изјавила је Михајловићева.