Обележен Међународни дан жена: Ми смо генерација за равноправност

Обележен Међународни дан жена: Ми смо генерација за равноправност

„Наш заједнички ангажман, партнерство и узајамна подршка  једини су могући пут ка нашем заједничком циљу, пуној родној равноправности у Србији.  И зато нас на данашњи дан, када обележавамо 25 година од доношења Пекиншке декларације и Платформе за акцију,  позивам да са несмањеним ентузијазмом, посвећеношћу и одговорношћу наставимо да унапређујемо положај жена  у Србији. Јер ми смо сви генерација за равноправност“, истакла је Љиљана Лончар, саветница потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност проф. др Зоране Михајлович.

Она је на скупу поводом обележавања Међународног дана жена који је одржан у Народној библиотеци Србије изјавила да је нужно обезбеђивање континуитета и одрживости установљених механизама, те да је неопходна и континуирана политичка подршка и очување поверења.

„Евидентан је и изазов јаче хоризонталне и вертикалне координације успостављених механизама, њиховог снажнијег умрежавања и обезбеђивања непосредне сарадње, како на националном тако и на међународном плану, у циљу делотворнијег и ефикаснијег рада. У том циљу наставићемо рад на осанаживању институционалних механизама. Пре свега, очекујемо доношење Закона о родној равноправносит, али и кроз примену законске обавезе родно дговорног буџетирања“, рекла је она.

Лончар је додала да један од приоритета у наредном периоду треба да буде и успостављање што ширег партнерства између различитих актера, донатора, институција, невладиног сектора и медија, како би се искористили сви расположиви ресурси, укључујући и ресурсе женских организација које поседују релевантну експертизу, као и даљи процес интегрисања родне перспективе у законодавство, јавну политику, програме и пројекте.

Овогодишња тема "Ми смо генерација за равноправност" као део глобалне UN Women кампање "Генерација за равноправност" обележава 25 година од усвајања Пекиншке декларације и Платформе за акцију. Тим поводом догађај је окупио генерације активисткиња, међу којима су и оне које су 1995. представљале Србију (СРЈ) у Пекингу, оне које данас активно раде на унапређењу положаја жена са различитих позиција, као и младе активисткиње.

Позицију жена данас у кључних 12 области, образовање, здравље, привреда, људска права, медији, насиље, оружани сукоби, власт и одлучивање, сиромаштво, институционални механизми за унапређивање положаја жена, животна средина и жене и девојчице, представило је 12 активиста и активисткиња који се у овим областима боре за родну равноправност, на догађају који су организовали Координационо тело за родну равноправност, Министарство за европске интеграције, Делегација ЕУ у Србији и Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women).

"25 година од Пекиншке декларације и платформе за акцију и даље се суочавамо са предрасудама. Наш циљ је да постигнемо одрживи и паметан раст родне равноправности. Родна равноправност једно је од кључних питања одрживог развоја и без пуног права жена у јавном простору не можемо да га постигнемо" изјавила је Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције.

"Наша стратегија за наредних пет година и даље је усмерена на решавање најважнијих проблема који се тичу родне равноправности. Неки од њих су насиље над женама, неадекватно плаћен рад запослених жена и други. Србија је на путу да реши ова питања, а ми као лидери у овој области смо ту да је подржимо и помогнемо. Наставићемо да подржавамо механизме за родну равноправност, пре свега Координационо тело које треба да буде оснажено", изјавио је Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији.

Невена Петрушић, редовна професорка на Правном факултету Универзитета у Нишу, Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду, Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, Јане Кнутруд, заменица норвешког амбасадора, Зорица Мршевић, Институт друштвених наука, Сања Николин, Женска платформа за развој Србије, Ребека Фабрици, заменица британског амбасадора, Љиљана Лончар, Координационо тело за родну равноправност, Свјетлана Тимотић, Из круга Војводина, Никола Фај, заменик француског амбасадора, Маја Лалић, Миксер, Силвија Нешић, ромска активисткиња представили су 12 области Пекиншке декларације, уз присуство више од ститину гостију из владиног и невладиног сектора.