Подршка Координационог тела за родну равноправност иницијативи да буде 40 одсто жена на изборним листама

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да Координационо тело подржава иницијативу да се усвоји Предлог закона о измени Закона о избору народних посланика и Предлог закона о измени Закона о локалним изборима, које је Народној скупштини поднела народна посланица Гордана Чомић, а којима се предвиђа да на изборним листама буде 40 одсто жена.

“Жене чине више од половине становништва Србије и не постоји ниједан разлог да жене не буду подједнако заступљене и на изборним листама. То ће допринети да се њихов глас више чује у доношењу најважнијих одлука за грађане Србије, а оне се управо доносе у Народној скупштини и у скупштинама градова и општина”, каже Михајловићева.

Она истиче да родна равноправност није питање само једне институције или само појединих министарстава, јер је то питање које се тиче целог друштва, прожима све секторе и сфере друштвеног живота и стога је важно да што шири круг институција да своје мишљење о оваквим иницијативама.

“Координационо тело за родну равноправност поздравља ову иницијативу, јер је она добра за грађанке и грађане Србије и за унапређење родне равноправности, без обзира што као Координационо тело нисмо били обухваћени процедуром давања мишљења о предлогу закона”, додаје Михајловићева.