Састанак са представницама Ромске женске мреже: Дечији бракови нису традиција већ кршење људских права

„Појава дечијих бракова у ромској заједници не представља део традиције већ кршење права детета и основних људских права“ главна је порука са састанка који је одржан између представница Ромске женске мреже Србије, Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период  2016. до 2025. године и Координационог тела за родну равноправност.

Државни секретар господин Зоран Лакићевић је овом приликом поздравио све присутне, похвалио досадашње резултете представница присутних организација и нагласио да ће кабинет потпредседнице Владе наставити да пружа подршку Ромској женској мрежи у свим даљим активностима, уз заједничке и координисане напоре оба координациона тела.

Присутнима се такође обратила и председавајућа Ромске женске мреже, Ана Саћиповић, која је представила рад организација које фукнционишу у оквиру ове платформе и нагласила да дечији бракови представљају насиље и да се једино интегрисаним одговорм може одговорити на овај проблем, који постоји не саму у оквиру ромске заједнице већ и у читавом друштву. Она је такође истакла да су препознати напори Владе Србије ка креирању политика за бољу интеграцију Рома и Ромкиња у Србији, а посебно је нагласила и значај и рад Националне коалиције за окончање дичијих бракова у Србији, која функционише од фебруара 2019. године.

„Рани бракови и уговорени бракови у ромској заједници су проблем који се погрешно приписује традицији и у том смислу је неопходно да се настави рад свих нас са фокусом на читаву породицу у којој се такав брак склапа“ истакао је господин Ненад Ивањишевић, заменик председнице Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2016. до 2025. Ивањишевић је такође додао да ће се изменама у домаћем законодавству у смислу забране склапања брака са малолетним лицем постићи корак у напред али да је рад на превинцији од суштинског значаја.

Представнице Ромске женске мреже су овом приликом истакле и главне препоруке за ургенцију када су у питању рани бракови у ромској заједници, а закључено је да се у наредном периоду од стране ове платформе покрене званична иницијатива са конкретним предлозима који ће бити упућени кабинету потпредседнице Владе, те ће се тиме створити услови за дање поступање у које ће бити укључени и остали надлежни органи.