Михајловићева: Жене су много дале науци, али би требало да су тако и вредноване

Жене су много дале науци, али би требало да су тако и вредноване

„Две ствари у свету немају ограничења, а то су наука и уметност. Наука говори универзалним језиком који повезује све људе и континенте и данашња конференција је важна како бисмо продубили дијалог о статусу жена у академској заједници, али и препрекама са којима се жене у науци сусрећу. Жене су много дале науци, требало би да су тако и вредноване“, изјавила је потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, отварајући конференцију „Удружене за знање“, истакла да је пуно могућности за унапређење родне равноправности и да заједничком сарадњом свих актера постајемо покретачка струја за подизање ове области на виши ниво.

„Чињеница да су у Српској академији наука и уметности 90 одсто чланова мушкарци, да у САНУ Одељењу друштвених наука, које већински завршавају жене, нема ниједне жене, док их у одељењима за техничке науке и математику и физику има једна, односно две, даје јасну слику да женама у академској заједници није једноставно. Иако у већем проценту завршавају факултете, стопа запослености иде у прилог мушкарцима, као и примања, с обзиром на то да жене зарађују и 12 одсто мање“, рекла је она.

Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду, истакла је да је важно оснажити колегинице и колеге да буду активни у академском животу и охрабрити жене да буду видљивије, јер је њихов допринос науци несумњив.

„Београдски универзитет са огромним научно-истраживачким потенцијалом стоји на располагању унапређењу родне равноправности и превазилажењу изазова са којима се жене у академској заједници суочавају“, рекла је ректорка.

Лидија Вујичић из Агенције за родну равноправност и оснаживање жена (УН Wомен) рекла је да је умрежавање креативних и иновативних жена важан корак ка већој родној равноправности која нам неће „пасти с неба“, већ сви заједно морамо много више да радимо и причамо о томе зашто је родна равноправност важна и колико нас кошта уколико је не остварујемо.

„Академија је свет истраживања и иновација које треба да се чују у родној равнопрпавности“, изјавила је она.

Оливера Вуковић, извршна директорка Секонса, истакла је да ће се на данашњој конференцији разговарати о положају жена у академској заједници и начину повезивања са другим секторима, пре свега јавним институцијама и невладиним сектором.

„Заједничким умрежавањем можемо да променимо тренутно стање, јер жене у науци су развојни потенцијал друштва“, изјавила је она.

На иницијативу потпредседнице Владе, све учеснице данашње конференције добиле су на поклон традиционалне српске рукотворине, рад жена са села, које их израђују у оквиру пројекта Координационог тела, Етно-мреже и Наледа „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“.