ЕП доказ да је Србија земља и женске кошарке!

ЕП доказ да је Србија земља и женске кошарке!

Потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, одржала је данас прву конститутивну седницу Организационог одбора Европског првенства за сениорке у кошарци, које се од 27. јуна до 7. јула игра у Србији и Летонији. Седници су, између осталих, присуствовали министар омладине и спорта Вања Удовичић и председник Kошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић.

Михајловићева је истакла задовољство што је Kошаркашки савез препознао Владу Србије као партнера у реализацији најзначајнијег међународног такмичења које ФИБА ове године организује, рекавши да је то прилика за промоцију спорта, али и наше земље.

„Пресрећна сам што сам на челу овог одбора, јер је у питању женски спорт. Бити домаћин једног великог међународног такмичења важно је не само за промоцију спорта, већ и Србије, од туризма до привреде. Верујем да ћемо показати да је наша земља и више од спорта“, рекла је она.

Потпредседница Владе рекла је да се данас разговарало о финансијском плану и активностима које ће преузети градови Београд, Ниш и Зрењанин, али и свако од министарстава и институција у складу са својим надлежностима.

„У организационом одбору су и други министри и сви ћемо дати свој максимум да ово првенство буде организовано на најбољи начин. Велика такмичења доприносе промоцији земље и верујем да ћемо Европи и свету показати какви смо домаћини, нација и друштво. Моја парола је - што више спорта, то мање насиља“, рекла је она.

Вања Удовичић, министар омладине и спорта, истакао је да је Србија у последњих пет година организовала 15 великих међународних такмичења, од тога је ово треће кошаркашко такмичење и да ћемо још једном показати да смо пример добре праксе померајући стандарде у организацији великих првенстава.

„Циљ нам је да популаризујемо и промовишемо женски спорт, да покажемо да смо поред сјајних спортских резултата вични да организујемо велико међународно такмичење и да на најбољи начин промовишемо земљу, јер Србија је земља спорта“, рекао је Удовичић.

Предраг Даниловић је захвалио Влади Србије и потпредседници Михајловић што је преузела одговорну улогу председнице Организационог одбора, рекавши да без подршке Владе не би било могуће организовати једно значајно такмичење.

„Сигуран сам да ћемо урадити све како треба и да ће Србија бити добар домаћин. Хвала и министру омладине и спорта и градовима домаћинима првенства на залагању и помоћи у овом процесу“, рекао је Даниловић.

У организационом одбору Европског првенства у кошарци за сениорке су и министри одбране, унутрашњих послова, спољних послова, трговине, туризма и телекомуникација, председник и генерални секретар Kошаракашког савеза Србије, као и градоначелници Београда, Зрењанина и Ниша, у којима ће се првенство одигравати.