Са комесарком Дали: Србија и Европска унија су посвећене борби за равноправност и једнаке услове за све грађане и грађанке

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са др Хеленом Дали, европском комесарком за равноправност, о побољшању положаја жена у Србији, борби против насиља над женама и девојчицама, економском оснаживању жена, нормативном оквиру и резултатима које је Координационо тело остварило у овој области.

„Направили смо озбиљне помаке од оснивања Координационог тела, унапредили законске и стратешке оквире у области родне равноправности и забране дискриминације. Имамо Закон о родној равноправности, Националну стратегију за родну равноправност и акциони план, Закон о превенцији насиља у породици, Стратегију за борбу против родно заснованог насиља. Радимо и на томе да се вреднује неплаћени кућни рад и послови старања у домаћинству“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе је истакла да је на иницијативу Координационог тела установљен и Дан родне равноправности у Србији, који се обележава 11. јуна, а да је тај датум изабран као дан када је 1842. године одобрено школовање жена у Србији.

„Радили смо и радимо на оснивању механизама за родну равноправност на свим нивоима, од локалног до републичког. Ситуација јесте боља, нарочито на централном нивоу, имамо родно одговорну Владу, али је потребно да имамо и више жена које ће водити градове. Од 169 локалних самоуправа у Србији, на челу су само 22 жене, а управо треба заједно да радимо на томе да охрабримо и оснажимо жене да у свим градовима и општинама буду заступљеније и у политичким партијама и у локалним органима власти. Не само да имамо политичку вољу, већ и активно, у сарадњи ресорним министарством и међународним партнерима, радимо на побољшању положаја жена“, рекла је потпредседница Владе током састанка.

Европска комесарка Хелена Дали представила је недавну Европску стратегију неге Европске комисије, предлог Директиве о борби против насиља над женама и насиља у породици, као и недавно договорену Директиву о родној равнотежи у одборима.

Она је рекла да је економско оснаживање жена приоритет за постизање равноправности.

„Нотирала сам рад Србије на родној равноправности. Важно је напоменути да је Србија била једна од првих земаља која је ратификовала Истанбулску конвенцију. Када говоримо о унапређењу положаја жена, неопходна је координација свих институција. Изван моралних аргумената за равноправност, родна равноправност има смисла и са економске тачке гледишта и за друштво у целини. Због тога Европска комисија предузима многе акције у оквиру Стратегије родне равноправности ЕУ. Наш циљ је да обезбедимо да жене и мушкарци, девојчице и дечаци, у свој својој различитости, могу слободно да следе свој изабрани пут у животу, имају једнаке могућности да напредују и могу равноправно да учествују и воде наше европско друштво“, рекла је европска комесарка на састанку, на којем је учествовао и шеф Делегације ЕУ у Србији, Емануеле Жиофре.