Родна равноправност и Четврта индустријска револуција: утицај дигитализације у сфери рада на жене и мушкарце

Представница Координационог тела за родну равноправност учествовала је на конференцији под називом „Једнаке могућности на тржишту рада. Родна равноправност и четврта индустријска револуција“ и том приликом представила рад Координационог тела за родну равноправност али и трећи Индекс родне равноправности за Републику Србију. Србија је прва земља ван Европске уније која је израчунала Индекс и тиме постала пример добре праксе за све земље у региону. Влада Републике Србије област родне равноправности поставља у приоритетне области чиме јасно показује своју спремност да обезбеди бољи положај за све грађанке и грађане.

Ова четвородневна конференција за главни циљ има да идентификује утицај Четврте индустријске револуције на родну равноправност, као и то да испита која је улога синдиката у обезбеђивању социјалног дијалога везаног за унапређење родне равноправности у индустрији 4.0. Конференција је окупила представнике синдиката, финансијских институција и међународних организација из Србије, Румуније, Летоније, Португала, Хрватске, Бугарске, Црне Горе и Северне Македоније. Током четири дана они ће дискутовати о стратегијама за остварење родне равноправности, примерима добре праксе, новим дигиталним технологијама и њиховом утицају на жене и мушкарце као и једнаким могућностима на тржишту рада.

Наиме, резултати студија показују да су стопе напуштања посла жена у сектору пружања финансијских услуга не само веће у односу на мушкарце у истој области, него и веће у поређењу са другим областима рада. Оваква ситуација проузрокована је многим факторима, између осталог, нивоом платног јаза између мушкараца и жена. Мушкарци су плаћени 40% више по сату рада него жене у области пружања финансијских услуга, упрокос томе што жене чине 49% укупно занпослених у овом сектру.

Последњи Индекс родне равноправности за Републику Србију као посебан тематски фокус поставља дигитализацију и будућност рада. Подаци показују да у Србији међу дипломцима ИКТ је свега 28,6% жена а да је међу ИКТ стручњацима свега 21,6% жена. У овој области у Србији жене зарађују мање од мушкараца и то за 9,1%. Подаци Индекса такође показују континуирани напредак Републике Србије у унапређењу родне равноправности. У односу на први Индекс Србија је побољшала свој скор за 5,6 индексних поена и тиме доказала своју посвећеност у раду на овој важној теми.

Дигитализација доноси нова и мења постојећа занимања, а користи дигитализације су јасно видљиве на свакодневном нивоу. Међутим, она са собом носи и ризике од продубљивања већ постојећег родног јаза. Стога је неопходно да се у анализу теме о дигитализацији у сфери рада укључи родна перспектива и тако увиде последице дигитализације по жене и мушкарце.

Конференција је организована у сарадњи Републичког синдиката запослених у банкама, осигуравајућим друштвима и финансијским институцијама Србије и Европског центра за радничка питања, а уз подршку Европске Уније.