Михајловићева: Жртвама насиља треба наша подршка, а не осуда

“Готово свакодневно смо сведоци колико је насиље над женама и девојчицама присутно у друштву у најразличитијим облицима – од физичког, преко сескуалног узнемиравања и злостављања, до психичког и економског насиља. И најмање што очекујете је да вас неко оптужи да сте лажно пријавили насилника, још када вас оптужи жена, онда је то заиста срамно и за осуду. Свако релативизовање насиља је недопустиво”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, реагујући на ставове Верице Ракочевић да жене лажно пријављују насиље и да је покрет #НисамПријавила тренд, истакла да је то још један доказ колико је нужно радити на едукацији шире заједнице и сензибилисању друштва да разуме и подржи жртве насиља.

“Госпођа Ракочевић осуђује жене што нису одмах пријавиле насиље, не схватајући да су стид, срамота, страх од осуде околине, беспомоћност, страх за сопствену и егзистенцију своје деце често разлози зашто жене ћуте. И уместо да их сви заједно охрабримо и поручимо да нису саме и да постоје институције и појединци који ће их разумети и који ће их заштитити, ми слушамо овакве осуде. Схватите, одговорност за насиље искључиво је на насилнику. Улога медија је веома важна у овом процесу, да едукујемо друштво и мењамо размишљања, да постанемо свесни колико је насиља присутно и колико штети женама, али и заједници у целини”, изјавила је Михајловићева.